Hold deg oppdatert med aktuelt fagstoff fra Sticos Meld deg på nyhetsbrev

Økt fedrekvote og mødrekvote

Økt fedrekvote og mødrekvote

Stortinget har vedtatt å øke fedrekvoten og mødrekvoten til 15 uker. Dette gjelder for barn født/adoptert fra og med 1. juli 2018.

Suzanne Brattheim, rådgiver i Sticos

Hva betyr dette i praksis?

Endringen i fedrekvoten og mødrekvoten vil gjelde for foreldre med barn født/adoptert 1. juli 2018 eller senere.

Skjæringstidspunktet er altså når barnet fødes/adopteres. Dette gjelder uavhengig av når termin for fødselen er. Det vil si at selv om termin er i juni og man har startet permisjonen i forhold til det, så vil fedrekvoten og mødrekvoten være 15 uker om fødsel likevel først skjer i juli.

NAV har allerede tilpasset sitt elektroniske søknadsskjema for foreldrepenger slik at de som har termin fra 1. juli og senere søker på bakgrunn av fedre- og mødrekvote på 15 uker.

LES OGSÅ: Hva gjør du når du har gått tom for syke-barn-dager?

Flere endringer på gang

Det har lenge vært snakk om å innføre en tredeling av foreldrepengeperioden. Per i dag er foreldrepengeperioden delt i tre deler (mødrekvote, fedrekvote og en fellesperiode), men disse delene er ikke like.

Slik regelverket er nå er fedre- og mødrekvoten like lang (15 uker) uavhengig av om man har valgt 80 % eller 100 % dekningsgrad. Regjeringen har nå sendt et lovforslag på høring om å endre kvotene. Forslaget går ut på at fedre- og mødrekvoten skal være lengre når man velger 80 % dekningsgrad enn når man velger 100 % dekningsgrad.

Foreldrepengeperioden etter fødsel vil da bli:

* Fellesperioden reduseres dersom fødselen finner sted etter termin.

Prøv Sticos Personalhåndbok, Lederhåndbok, HMS-verktøy og HR-system gratis her!


Sticos holder deg oppdatert: