Hold deg oppdatert med aktuelt fagstoff fra Sticos Meld deg på nyhetsbrev

Foreslår nye tips-regler: - Bedriftenes kostnader vil øke kraftig

Foreslår nye tips-regler: - Bedriftenes kostnader vil øke kraftig

Skattedirektoratet foreslår at arbeidsgivere må behandle tips på linje med lønn med hensyn til arbeidsgiverforpliktelsene. - For hver hundrelapp våre ansatte mottar i tips får bedriften 28 kroner i økte kostnader, sier utelivsdriver Jan Tore Fladvad.

Heidi Kultorp, kommunikasjonsrådgiver i Sticos

Endringen fra Skattedirektoratet er foreslått innført fra 2019.

- Forslaget innebærer at arbeidsgiver skal rapportere, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift av alle tipsbeløpene som kommer inn via bankkort eller kontanter. I praksis vil det bli dyrere å ha ansatte i drift, forklarer Øyvind Harila, advokat og skatterådgiver i Sticos.

- Bransjer under press

Jan Tore Fladvad driver flere utesteder i Trondheim. Han er sterk motstander av endringen.

- Bedriftenes kostnader vil øke kraftig. Blant annet fordi det vil doble kostnadene til lønnskjøring, fordi det må føres to systemer; ett til vanlig lønn og ett til tips. I tillegg vil kostnader til opptjente feriepenger og arbeidsgiveravgift bety at for hver hundrelapp våre ansatte får i tips, får bedriften 28 kroner i økte kostnader.

Fladvad understreker også at disse kostnadene ikke er forutsigbare.

- Bedriften aner jo ikke hva gjestene kan komme til å tipse hver enkelt. For bedrifter som sliter eller er i oppstart vil en slik usikkerhet kunne føre til at bedriften bryter aksjeloven ved at de drifter for kreditors regning.

Han tror gevinsten av forslaget vil bli liten. - Drivere av utesteder og restauranter er rasjonelle aktører som tilpasser seg. Jeg tror de for eksempel vil fjerne muligheten for å gi tips på kortbetalinger. Tips vil dermed kun bli gitt kontant, med liten mulighet for kontroll.

Trenger du mer kunnskap om arbeidsgiverforpliktelser? Se her.

- Går rett i lomma

Også i dag er tips skattepliktig for mottakerne, men i praksis blir det nok sjeldent ført opp i selvangivelsen, mener Harila i Sticos.

- Jeg er ganske sikker på at en del tipspenger går rett i lommene til servitørene i dag. Med det nye forslaget vil flere svarte penger bli hvite, sier han.

Fladvad forteller at praksisen for medarbeiderne ved hans utesteder at de ansatte per skift deler tipspengene mellom seg i henhold til antall timer de har jobbet. I tillegg settes det av en andel til kokkene som tilhører en annen bedrift.

- Det står oppgitt i våre arbeidsavtaler at den ansatte er pliktig til å oppgi tips i selvangivelsen, sier Fladvad.

Økt pensjon og mer feriepenger

Siviløkonom og rådgiver i Sticos, Marianne Lund, mener forslaget fra Skattedirektoratet ikke utelukkende er en ulempe for tipsmottakerne.

- Tipspengene vil jo gå inn i grunnlaget for både pensjon og feriepenger, sier hun.

Fra 2019 kommer en endring i bokføringsforskriften som gjør at alle tips skal registreres i oppgjøret.

- Dermed vil arbeidsgiverne ha full oversikt over hvor mye tipspenger som kommer inn fra både kort og kontanter, sier Lund.

Forslaget er sendt på høring og fristen for å komme med innspill er 2. mai.

Les også: Tror du at du kan bestemme ferien selv? 

 


Sticos holder deg oppdatert: