Arbeidstid i julen - 5 ofte stilte spørsmål

Fagavdelingen til Sticos får på denne tiden av året mange spørsmål om arbeidstid i julen, lønn på helligdager og hva som regulerer dette.

Arbeidstid i julen - 5 ofte stilte spørsmål

Fagavdelingen til Sticos får på denne tiden av året mange spørsmål om arbeidstid i julen, lønn på helligdager og hva som regulerer dette. Her er de 5 oftest stilte spørsmålene. 

Ranveig Fjellheim Tunaal, rådgiver i Sticos

20. desember 2016

Har arbeidstaker rett til fri på julaften og nyttårsaften?

Julaften og nyttårsaften regnes ikke som helligdager etter Lov om helligdager og helligdagsfred. Fra klokken 16 på julaften skal det være helligdagsfred, slik at arbeid etter dette regnes som søndagsarbeid.

Har arbeidstaker rett til redusert arbeidstid mellom jul og nyttår? 

Arbeidstakere som ikke arbeider skift eller turnus har rett til fri på helligdagene, dette er 1. juledag,  2. juledag og 1. nyttårsdag. De andre dagene i romjulen er ikke helligdager og vil som hovedregel være arbeidsdager med ordinær arbeidstid.

Har man rett til fri med lønn på helligdagene?

Arbeidstakere som har rett til fri på helligdagene har ikke rett til fri med lønn etter loven. For virksomheter som har tariffavtaler kan retten til lønn være regulert der. Eller dersom virksomheten har interne bestemmelser om dette.

Dersom man ikke har rett til fri med lønn så vil det være ulikt om man har månedslønn eller timeslønn. De med fast månedslønn får gjerne samme lønnen uansett hvor mange arbeidsdager det er i måneden og vil ikke merke noen endringer på desemberlønnen. De med timelønn vil ikke få utbetalt for de dagene, uten avtale om dette. 

Har arbeidstakere som arbeider helligdagene rett til ekstra betalt?

Arbeidsmiljøloven gir ikke rett til ekstra lønn for de som arbeider på helligdagene. For å ha rett til dette må det følge av tariffavtale som man er tilknyttet eller annen avtale med arbeidsgiver.

Hvis man avvikler ferie i romjulen 2016, benytter man 4 eller 5 feriedager?

Arbeidstaker kan bare ferie på såkalte virkedager. Dette vil si dager om ikke er helg eller helligdager. Arbeidstakere som avvikler ferie i romjulen avvikler kun ferie på de dager som ikke er helligdager, det vil si 4 feriedager for romjulen 2016. 

Visninger (4580)
Til toppen av artikkelen - Tilbake til nyhetsarkivet