Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Skattemeldingen 2023

- rådgiver i Sticos

Dette må du vite om skattemeldingen for inntektsåret 2023.

Skattemeldingen for inntektsåret 2023 blir tilgjengelig mellom 7. og 22. mars for personlige skattytere. Du får beskjed når skattemeldingen din er tilgjengelig. De fleste mottar et SMS eller e-postvarsel. 

I denne artikkelen får du vite mer om:

Fant du ikke det du lette etter? I Sticos Oppslag finner du alltid oppdatert informasjon knyttet til skattemeldingen og skattereglene.

Nytt i år

For inntektsåret 2023 skal alle norske selskap levere skattemelding på den nye løsningen. Målet er at det skal bli enklere og mer effektivt å levere riktige opplysninger med bedre kvalitet. 

Skattemeldingen skal leveres gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem. I likhet med skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister, er alle skjemaer fjernet. For næringsdrivende er skjemaene erstattet med temaområder og næringsspesifikasjon. Den nye løsningen skal redusere tidsbruken og heve kvaliteten på innsendte opplysninger.

  • Alle næringsoppgaver og vedleggsskjemaer erstattes med en næringsspesifikasjon som legges ved skattemeldingen.
  • Næringsspesifikasjonen får en ny struktur og opplysninger som naturlig hører sammen er samlet.
  • Personlig næringsdrivende (enkeltpersonforetak) kan velge om de vil levere skattemelding og næringsspesifikasjon på skatteetaten.no eller fra et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram. Det er noen unntak til dette, for eksempel de som har regnskapsplikt, revisjonsplikt eller krever fradrag for forskning og utvikling som må levere fra regnskaps- eller årsoppgjørsprogram. Det kan i mange tilfeller være lurt å levere via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram.
  • Så langt det er praktisk mulig, vil Skatteetaten gjenbruke den informasjonen de allerede har. På den måten slipper næringsdrivende å sende inn samme informasjon flere ganger.
  • En ny valideringstjeneste gir umiddelbar tilbakemelding ved ulogiske tall og differanser i skattemeldingen. På den måten kan feil rettes før innsending.
  • Innsending av skattemelding fra regnskaps- eller årsoppgjørsprogram vil være tettere integrert mot Skatteetatens systemer og vil gi direkte tilbakemeldinger på kvalitet og innhold.
  • Rentebegrensning kommer inn som nytt tema i skattemeldingen for upersonlige og i selskapsmeldingen. 
  • Transaksjoner og mellomværende mellom nærstående er nytt tema i næringsspesifikasjonen 
  • Særskatteordningene vannkraftverk, rederi, petroleum, NOKUS og samvirkeforetak er nå omfattet av skatte-/selskapsmelding. 
  • For inntektsåret 2023 vil enkelte opplysninger bli forhåndsutfylt. Det må tas aktivt stilling til om de forhåndsutfylte opplysningene skal brukes eller ikke. 

 

Enkeltpersonforetak med driftsinntekter under 50 000 kroner

Når næringsspesifikasjonen åpnes for første gang, blir det stilt noen spørsmål. Et av disse er om enkeltpersonforetaket har driftsinntekter over 50 000 kroner. Om det svares nei på dette, får du en enkel næringsspesifikasjon som er tilpasset deg.

Leveringsfrister

Frist for levering av skattemelding for lønnstakere og pensjonister er 30. april 2024. Det er ikke nødvendig å levere skattemelding der de forhåndsutfylte opplysningene er fullstendige og korrekte (leveringsfritak). De fleste mottar skatteoppgjøret mellom april og juni. 

Innleveringsfristen for skattemeldingen for selvstendig næringsdrivende er 31. mai 2024. De kan kun levere elektronisk. Skattemeldinger som leveres på papir vil bli ansett som ikke levert.

Deltakere i ansvarlig selskap, kommandittselskap mv. hvor selskapet leverer selskapsmelding elektronisk med frist 31. mai har samme leveringsfrist som selskapet (dvs. 31. mai).

For ektefeller gjelder fristen for å levere skattemelding særskilt for hver av dem. Dersom ektefellene har forskjellige frister for levering av skattemelding, og de har behov for å samordne skattemeldingene, er det likevel ikke nødvendig å søke om utsettelse for den av ektefellene som egentlig har ordinær frist 30. april. Da vil fristen for begge ektefellene være 31. mai.

Selskap (AS, ASA, SA, mm., bortsett fra oljeselskap) har frist 31. mai. Skattemeldingen må leveres elektronisk. Det er ikke anledning til å levere slik skattemelding på papir.

Utenlandske arbeidstakere

Utenlandske arbeidstakere får også skattemelding med oversikt over inntekter, fradrag, formue og gjeld. Er man med i ordningen for kildeskatt på lønn får man ikke skattemelding, men skattekvittering som viser hvor mye skatt som er betalt i Norge. 

Utenlandske arbeidstakere med midlertidig opphold i Norge må levere skattemeldingen for å oppfylle opplysningsplikten om egne forhold. Blant annet må de gi opplysninger om hvor lenge de har oppholdt seg i Norge .

Søknad om utsettelse med å levere skattemeldingen

Skattekontoret skal gi utsettelse når skattyteren i skriftlig søknad godtgjør at det av særlige grunner vil skape betydelige vanskeligheter å levere skattemelding med vedlegg innen fristen. Søknad om utsettelse gjøres enklest via Altinn.

Alle næringsdrivende kan søke elektronisk om utsettelse for innlevering av skattemeldingen ved å levere “Søk om utsatt frist for levering av skattemeldingen for næringsdrivende” (tidligere RF-1114). Skjema for søknad om utsatt frist for inntektsåret 2023 er tilgjengelig frem til og med søknadsfristen 31. mai.

Revisor/regnskapsfører kan søke om en måneds utsettelse for sine klienter, ved å benytte “Søk om utsatt frist for levering av skattemeldingen for klienter” (tidligere RF-1113). Søknaden må gjelde navngitte skattytere.

Nye næringsdrivende og nye deltakere i ANS/DA som har mottatt skattemelding for lønnstakere / pensjonister, bør søke om utsettelse innen 30. april 2024. Skatteetaten anmoder om at dette gjøres selv om fristen for næringsdrivende er 31. mai.

Lønnstakere og pensjonister kan søke om inntil 1 måneds utsettelse for innlevering av skattemeldingen. Utsettelse med innlevering av skattemeldingen gis ikke utover 31.05.2024. Ved elektronisk søknad om utsatt frist for å levere skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister benyttes “Søk om utsatt frist for levering av skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister” (tidligere skjema RF-1115). Frist for å søke om utsatt frist for levering av skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister er 30.04.2024.

Tvangsmulkt ved for sen levering av skattemeldingen

Den som har plikt til å levere skattemelding, men som leverer for sent eller med åpenbare feil, kan bli ilagt tvangsmulkt. Skatteetaten sender brev med varsel og betinget vedtak med ny frist for å levere. Dersom det ikke leveres innen fristen i brevet, vil det bli ilagt daglig mulkt. 

Tvangsmulkten utgjør kr 638,50 pr. dag (et halvt rettsgebyr). Tvangsmulkten løper fra den nye datoen i brevet og frem til skattyter har oppfylt sin opplysningsplikt eller til maksgrensen for tvangsmulkt (kr. 63 850) er nådd.

Tilleggsforskudd

Hvis man ser at det blir restskatt, kan man vurdere å betale inn tilleggsforskudd. Fristen for innbetaling av tilleggsforskudd for å unngå rentebelastning er 31. mai. Fristen gjelder både lønnstakere, pensjonister, selvstendig næringsdrivende og selskaper.

Fristen for innbetaling av tilleggsforskudd påvirkes ikke av utsatt frist for å levere skattemeldingen etter søknad. Betaling etter 31. mai vil ikke bli tatt hensyn til ved endelig skatteavregning når det gjelder renteberegningen.

Når kommer skattepengene?

Lønnstakere og pensjonister skal ha fått skattemeldingen klar til innlevering 21. Mars. Jo tidligere man leverer, jo tidligere får man skattepengene. 

Siste skatteoppgjør før sommeren er 26. juli. Skatteoppgjøret starter opp igjen etter sommeren 21. august. Deretter er det løpende oppgjør frem til alle har mottatt sine skatteoppgjør. 

Det kan være flere årsaker til at du ikke har fått oppgjøret ditt. For eksempel:

  • Du leverte skattemeldingen etter fristen 30. april.
  • Du leverte skattemeldingen på papir.
  • Du er næringsdrivende eller gift med en næringsdrivende.
  • Du søkte om utsettelse.
  • Du er tatt ut til tilfeldig kontroll. 

Skatteetaten sender melding når din skattemelding er ferdigbehandlet og ditt skatteoppgjør er klart. Har du penger til gode, utbetales disse kort tid etter at skatteoppgjøret ditt er klart. 

Klagefrister

Egenretting

Skattyters eller trekkpliktiges egen fastsetting av skattegrunnlaget kan ikke påklages. Til gjengjeld har skattytere og trekkpliktige rett til å selv endre sin tidligere fastsetting, jf. Skatteforvaltningsloven § 9-4. Endringer foretas ved å sende inn endringsmelding til skattekontoret. Endringsmeldingen må være kommet fram til skattekontoret senest 3 år etter at fristen for levering av skattemeldingen utløp. Lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende leverer endringsmelding ved å sende inn “Endringsmelding for formues- og inntektsskatt for personlige skattepliktige” (tidligere skjema RF-1366). Se Skatteetatens veiviser Klage på skatteoppgjøret

Klage

Klage på fastsettingen er først og fremst aktuelt når skattemyndighetene har ilagt tilleggsskatt, tvangsmulkt eller man har mottatt et vedtak om grunnlaget for inntekts- eller formuesskatt. 

Klagefristen er 6 uker, beregnet med utgangspunkt i det tidspunktet vedtaket er kommet frem. Klage på fastsettingen kan sendes via “Klage på vedtak (fysiske personer)” eller “Klage på vedtak” (tidligere RF-1364).

Er klagefristen oversittet har man ikke rett til å få klagen behandlet. Det samme gjelder dersom fastsettingen er gjort ved skjønn. Det kan imidlertid anmodes om at skattekontoret behandler klagen. En slik anmodning skal begrunnes. Ved vurderingen om klagen skal behandles skal det blant annet tas hensyn til spørsmålets betydning, skattyters forhold, sakens opplysning og den tid som er gått.

Rentesatser på tilgodebeløp, restskatt og resterende skatt

Personlige skattytere

Rentetillegget på restskatt for personlig skattyter (lønnstakere og pensjonister) er 3,51 prosent per år, beregnet fra 1. juli 2023 til forfall første termin restskatt i 2024.

Ved for mye innbetalt utskrevet forskuddsskatt og forskuddstrekk innbetalt innen utgangen av inntektsåret, er rentegodtgjørelsen 3,51 prosent per år av det som er for mye innbetalt, beregnet fra 1. juli 2023 til skatteoppgjøret blir sendt skattyter i 2024.

Ved tilbakebetaling av tilleggsforskudd og utskrevet forskuddsskatt som er innbetalt i året etter inntektsåret og senest 31. mai, godtgjøres renter med 3,51 prosent per år fra 31. mai 2024 til skatteoppgjøret blir sendt skattyter.

Selskap

Rentetillegget på restskatt for upersonlige skattytere (aksjeselskap m.v.) er 3,51 prosent per år, beregnet fra 15. mars 2024 og frem til forfall for restskatten.

Ved for mye innbetalt forskudd på skatt innbetalt senest 31. mai, er rentegodtgjørelsen 3,51 prosent per år av det som er for mye innbetalt, beregnet fra 15. mars 2024 og frem til skatteoppgjøret blir sendt skattyter.

Betalingsfrister for restskatt

Forfall for betaling av restskatt for personlige skattytere tre uker etter at skatteoppgjøret ble sendt ut, men likevel tidligst 20. August. 

Restskatt på kr. 1000 eller mer blir fordelt med lik sum på to fakturaer. Fristen for å betale avhenger av når skatteoppgjøret mottas. 

  • Juni eller tidligere - fristen er 20. August for den første fakturaen og 24. September for den andre fakturaen 
  • August eller senere - fristen på den første fakturaen er 3 uker etter datoen man fikk skatteoppgjøret. Fristen for den andre fakturaen er 8 uker etter at man fikk skatteoppgjøret. 

Restskatt på kr. 1000 eller mindre betales i kun en faktura. Betalingsfristen avhenger av når man mottar skatteoppgjøret. 

  • Juni eller tidligere - Fristen for å betale er 20. August. 
  • August eller senere - Fristen for å betale er 3 uker etter at man fikk skatteoppgjøret. 

Restskatten for upersonlige skattytere forfaller til betaling kun i én termin tre uker etter at skatteoppgjøret er sendt til selskapet.

Restskatt på under kr 100 trenger man ikke å betale. 

Er betalingsfristen på lørdag eller søndag, kan man betale senest mandag etter fristen. Restskatten må betales selv om du endrer eller klager. 

Aktuelle nettkurs for deg som jobber med skattemelding og årsavslutning: 

Aksjeinntekter - personlige

Elektronisk skattemelding i nytt format

Alle personlige skattepliktige får den elektroniske skattemeldingen i nytt format for inntektsåret 2023. Skattemeldingen er temabasert og ikke skjemabasert, med tema og undertema. F.eks. "Finans" som tema og "Aksjer – norske aksjer og aksjer på Oslo Børs" og "Utenlandske aksjer" som undertema. 

Skattemessig oppjustering av aksjeinntekter og skjermingsrente

  • Oppjustering av skattepliktige aksjeinntekter etter skjermingsfradrag
    • Skatten på alminnelig inntekt er 22 prosent for inntektsåret 2023. Aksjeinntekter skal oppjusteres med en faktor på 1,72. I praksis betyr dette at effektiv skattesats er 37,84 prosent. (22 prosent x 1,72). Den forhøyede oppjusteringsfaktoren skal gjelde for utbytte, og gevinst og tap som realiseres.
  • For 2023 så har eierskatten økt til 37,84 prosent, selv om skatt på alminnelig inntekt ikke er nedjustert. Dette medfører at marginalskatten for 2023, når man ser selskap og aksjonær under ett, har økt.
  • Oppjusteringen skjer maskinelt ved skatteberegningen
  • Skjermingsrenten for 2023 er 3,2 prosent.

Aksjeinntekter - selskap

Skjema brukt for å levere opplysninger om gevinst, tap, utbytte på aksjer og andre finansielle produkter (RF-1359) er utgått. Opplysningene som tidligere ble rapportert i dette skjemaet, skal nå oppgis i skattemeldingen eller næringsspesifikasjonen. 

Mer informasjon om den nye skattemeldingen og annen aktuell informasjon om skattereglene finner du i Sticos Oppslag. 

Klikk her for å prøve Sticos Oppslag gratis i 7 dager

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.