Hopp til innhold

Avvikling av 350-kronersgrensen

- rådgiver i Sticos

Fra 1. januar 2024 avvikles den midlertidige overgangsordningen som har gitt unntak for deklarering og beregning av merverdiavgift ved innførsel av varer med verdi under kr 350.

I 2020 ble unntaket for deklareringsplikt og beregning av merverdiavgift ved innførsel av varer til en verdi av under kr 350 opphevet. Dette ble gjort for å skape større konkurranselikhet mellom utenlandske nettbutikker og norske butikker.

For andre varer enn næringsmidler, restriksjonsbelagte varer og særavgiftsbelagte varer ble 350-kronersgrensen erstattet med en ny forenklet ordning (VOEC). Denne ordningen er begrenset til  innførsel av varer under 3 000 kroner til forbrukere. Det er den utenlandske tilbyderen eller formidleren (elektroniske markedsplasser mv.), og ikke forbrukeren som er pliktig til å fastsette og betale merverdiavgiften til norske skattemyndigheter. 

I forbindelse med innføringen av den nye ordningen ble det etablert en midlertidig overgangsordning med deklarasjonsunntak for varer med verdi under 350 kroner. Dette innebar i praksis et unntak for betaling av merverdiavgift og eventuelle særavgifter ved innførsel av varer under 350 kroner som ikke var VOEC-varer. Dette unntaket avvikles 1. januar 2024.

Alle varesendinger etter 1. januar 2024 som ikke er avgiftsberegnet etter VOEC-ordningen blir stoppet for deklarering ved innførsel til Norge, med betaling av merverdiavgift og eventuell toll fra første krone. Speditøren kan også kreve et administrasjonsgebyr.

Du finner en oversikt over alle utenlandske nettbutikker registrert i VOEC-registeret på skatteetaten.no 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.