Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Brudd på åpenhetsloven kan gi milliongebyr

- advokat i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Ny forskrift gir Forbrukertilsynet hjemmel til å ilegge gebyr på inntil fire prosent av selskapets årsomsetning. Det kan gi millioner i gebyr for brudd på reglene i åpenhetsloven.

Redegjørelse for aktsomhetsvurdering - overtredelsesgebyr

Åpenhetsloven trådte i kraft i 2022. Etter denne loven skal større virksomheter foreta aktsomhetsvurderinger av sin virksomhet og sine leverandører, med sikte på å sikre gode leve- og arbeidsforhold i hele sin verdikjede. 

Les også: Åpenhetsloven - hvordan komme i gang

Det er Forbrukertilsynet som har ansvaret for oppfølging av at selskapene følger reglene i loven. Forbrukertilsynet skal gi veiledning, råd og opplysninger, slik at bedrifter blir i stand til å etterleve reglene i loven. 

Der det avdekkes at loven ikke blir etterlevd har Forbrukertilsynet anledning til å ilegge overtredelsesgebyr. Gebyret kan altså bli høyt. 

Lær mer om åpenhetsloven med vårt podkurs: Åpenhetsloven

Frist for publisering av redegjørelse 

Fristen for å publisere redegjørelsen for den aktsomhetsvurdering selskapet har foretatt er 30. juni 2023. Redegjørelsen skal publiseres på selskapets nettside, eventuelt også tas inn i selskapets årsberetning. 

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Følg Sticos på FacebookLinkedIn og meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.