Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Korrupsjon i det offentlige - dømt til fengsel

- advokat i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

En leder for en kommunal byggesaksavdeling og en arkitekt er i Agder lagmannsrett dømt til fengsel for grov korrupsjon i forbindelse med byggesøknader i kommunen.

Byggesakslederen ble dømt til fengsel i 11 måneder, med tillegg av inndragning av verdien av den vederlagsfrie tjenesten, skjønnsmessig satt til kr 30.000. Arkitekten ble dømt til fengsel i 9 måneder.

Korrupsjon er å bestikke noen i den hensikt å oppnå en uberettiget fordel. Ved å gi bestikkelser ønsker man å påvirke noen til å utøve sitt arbeid til egen fordel. Arkitekten hadde utført gratis arkitekttjenester for byggesakslederen i den hensikt å påvirke byggesakslederens vedtak om byggetillatelser som arkitekten hadde sendt til kommunen. Altså bestakk arkitekten byggesakslederen for å oppnå fordelen med positive vedtak i sine saker for kommunen.

Byggesakslederen opplyste ikke internt i kommunen om den vederlagsfrie tjenesten, som også var i strid med kommunens etiske retningslinjer. Korrupsjonen ble også ansett som “grov” i det den var utøvd overfor en offentlig tjenestemann.

Poenget med forbud mot korrupsjon er at vi alle skal ha tillit til utøvelsen av offentlig virksomhet. Tillit er en forutsetning for et stabilt demokrati, og er viktig for å sikre en velfungerende offentlig administrasjon og rettsstat.

Økokrim ser at korrupsjon har betydelige samfunnsmessige skadevirkninger, og oppgir korrupsjon som et av de største hindrene for bærekraftig økonomisk, politisk og sosial utvikling.

Saken er ikke rettskraftig.

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Følg Sticos på FacebookLinkedIn og meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.