Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Omstillingen for regnskapsførere er i gang

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Det er lite som tyder på at regnskapsbransjen står for fall, viser rapport fra Finanstilsynet. Men hverdagen for regnskapsførere er i endring.

Omstillingen er i gang – Regnskapsføreren tilpasser seg den nye hverdagen

Finanstilsynets rapport etter det dokumentbaserte tilsynet i 2016 foreligger nå. Rapporten viser vekst i bransjen, både i omsetning og antall oppdrag. Det er lite i rapporten som underbygger spådommer om at regnskapsbransjen står for fall, men vi ser tydelig at hverdagen er i endring. 

Siden autorisasjonsordningen av regnskapsførere ble innført i 1993, har antall regnskapsførere steget jevnt og trutt. I årene som fulgte etter lemping i revisjonsplikten i 2011 opplevde vi en oppblomstring i antall regnskapsførere som følge av at mange revisorer ønsket å tilby tjenester omfattet av autorisasjonskravet. I 2014 så det imidlertid ut til at veksten stoppet opp, og i 2016 så vi for første gang en markert nedgang antall autoriserte regnskapsførere. 

Denne nedgangen må likevel ses i sammenheng med totalt antall årsverk knyttet til regnskapsføring, og fra 2012 var økningen på 1 143 årsverk til 15 415 ved utgangen av 2015.

Selv om antall autoriserte regnskapsførere går ned, viser det dokumentbaserte tilsynet at antall oppdrag stadig øker.  


 

Omsetningsøkningen stabiliserer seg

Samtidig fortsetter også inntektene å øke. I 2015 omsatte bransjen for om lag 14 Milliarder kroner. I 2012 og 2009 var omsetningen på henholdsvis 11,8 og 10 Milliarder kroner. Målet om å tredoble omsetningen på 10 år, slik det ble gjort i perioden 1999 – 2009 ligger nok ikke innenfor realistiske prognoser, og den eksponentielle veksten vi tidligere har sett er nok i ferd med å avta, og innta en mer nøktern lineær utvikling. 

Rapporten viser at antall regnskapsførerselskaper med underskudd og resultat under kr 250 000 synker, samtidig som antall selskaper med bedre resultat øker. Lønnsomheten er imidlertid under press, og resultatgraden som var på 14,3 % i 2009, var i 2015 på 10 %. Dette må også ses i sammenheng med at det blir flere større selskaper. Mens antall selskaper med under 10 årsverk holder seg rimelig stabilt, ser vi en økning i antall selskaper med flere enn 10 årsverk. Størst er økningen i selskaper med mellom 20 og 50 årsverk. Nedgangen i totale antallet av regnskapsførerselskaper skyldes nedgangen i selskaper med ett eller færre årsverk. 


 

Robotene tar over – godt nytt for regnskapsbransjen

Det er i lengre tid blitt snakket om regnskapsførers nye hverdag, rådgivning, robotisering som inntar bransjen, og regnskapsføreryrket i sin tidligere form er spådd en dyster framtid. Det er nok enda for tidlig å si om det er materialiseringen av dette som gjenspeiler seg i denne rapporten, men det er flere tall i rapporten som tegner en trend i denne retningen.

For regnskapsførerbransjen er dette godt nytt. I tiden framover vil markedet kle av de regnskapsførerne som ikke er i stand til å bidra til kundens verdiskapning ved å levere tjenester som kunden har behov for. Dette vil utfordre oss, og sette oss i stand til å vurdere kundens nytte og behov på en bedre måte. Vi må ta i bruk nye verktøy og teknologi som legger til rette for et tettere samspill mellom regnskapsføreren og den enkelte kunden. Rapportering kan bli den ferskvaren det til alle tider har vært meningen den skal være, men som først nå er mulig å realisere effektivt. På den måten vil vi i større grad kunne synliggjøre vår kompetanse og den verdiskapningen vi bidrar til i næringslivet. Arbeidsoppgavene vil bli mer interessante, og kravet til kompetanse vil bare fortsette å øke.

Kilde: https://www.finanstilsynet.no/contentassets/553aefbe857241dbb0e0ba0056dbf06a/dokumentbasert_tilsyn_for_autoriserte_regnskapsforere_og_regnskapsforerselskap.pdf

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.