Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

SAF-T: Nye obligatoriske krav fra 01.01.2025

- Rådgiver i Sticos

I nytt SAF-T-skjema fra 1.1.2025 oppheves mulighet for kobling mot 2- og 4-sifret standard, og næringsspesifikasjonen blir eneste tillatte alternativ for mapping. Her får mange en jobb å gjøre.

Ny versjon av skjema og dokumentasjon for SAF-T Regnskap

Standardformatet SAF-T (Standard Audit File-Tax), som er utviklet for å forenkle utvekslingen av regnskapsdata mellom bokføringspliktige selskap og skatteetaten, er endret fra 01.01.2025. Nytt skjema (versjon 1.30) og dokumentasjon er pliktig fra 01.01.2025, men kan tas i bruk allerede nå. 

Det gamle skjemaet (versjon 1.20) kan fortsatt benyttes for regnskapsåret 2024 og tidligere år. Det nye skjemaet gir ikke full tilbakekompabilitet, slik at regnskapssystemet sannsynligvis må kunne håndtere to ulike formater.

SAF-T formatet

De fleste virksomheter må kunne rapportere regnskapsdata i XML-filer til Skattemyndighetene. Det er kun på forespørsel fra Skatteetaten og i forbindelse med en eventuell kontroll, at de bokføringspliktige plikter å sende inn SAF-T-filer til Skatteetaten. Men det er for sent å begynne å tilpasse til innsending når forespørselen har kommet.

SAF-T formatèt er bygd opp slik at det er en kobling mellom selskapets egne kontoer  i regnskapet, og et standardsett med temaer/kontoer i SAF-T rapporten. SAF-T kontoplanen er et felles rammeverk for hvordan SAF-T filene skal genereres. Bedrifter kan fortsatt bruke sin egen kontoplan, men de må da kunne mappe denne mot  SAF-T kontoplanen/strukturen.

Dette felles rammeverket bidrar også til å gjøre det enklere å gjennomføre revisjon, kontroller, analyser og å dele data mellom ulike systemer.

Les mer om SAF-T i Sticos Oppslag:
SAF-T Regnskap - Standard dataformat for regnskapsopplysninger. 

Ny obligatorisk kontoplan å koble mot

I versjon 1.20 var det tillatt å mappe kontoene mot enten en 2-sifret standard, en 4-sifret standard, eller næringsoppgavene. Fra 1.1.2025 oppheves disse mulighetene, og mapping mot kontoene i næringsspesifikasjonen blir eneste tillatte alternativ. Her kan mange få en stor jobb å gjøre, på samme måte som da SAF-T-formatet ble innført.

Dette må du gjøre innen 01.01.2025

  • Ta kontakt med systemleverandøren for å undersøke om og sikre at leverandøren får tilpasset regnskapssystemet til de nye kravene blir obligatoriske. Har systemleverandøren testet innsending i det nye formatet?
  • Sørg for å få koblet regnskapskontoene til riktige kontoer i den nye obligatoriske SAF-T-kontoplanen.

Andre endringer i formatet

I tillegg er det flere andre endringer i formatet, som kanskje i praksis har mest betydning for systemleverandørene:

  • Noen elementer har gått fra «Optional / frivillig» til «Mandatory / obligatorisk». Det vil si at disse elementene nå må være inkludert i SAF-T-filen for at den skal kunne lastes opp i Altinn. Det gir en mer presis og konsistent rapportering.
  • Strukturelle endringer i balansekonti: Det er nye krav til hvordan inngående og utgående balanse for kunder, leverandører og kontoer skal rapporteres.
  • Noen elementer kan inneholde flere tegn. For eksempel kan MVA-koder nå være på inntil 256 tegn, mot tidligere 35 tegn.
  • For å standardisere SAF-T formatet ytterligere, er det inkludert flere elementer i hovedbokstransaksjonene, herunder: «VoucherNumber», «VoucherDescription» og «ModificationDate».
  • Merverdiavgift (MVA): Endring i hvordan MVA vises på transaksjoner. Mva-beløp og “analysedimensjoner”  skal nå spesifiseres med enten debet eller kredit. Noe som transaksjonslinjen tidligere spesifiserte.

Det er presisert i dokumentasjonen at det ved innsending av SAF-T fil til Skattekontoret maks skal sendes inn ett regnskapsår per fil. Det er samtidig  tydeliggjort at tilgjengelige data i databasen skal være med i SAF-T-eksporten (Mandatory / påbudt).

Her finner du også informasjon fra Skatteetaten vedrørende endringene. 



Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.