Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Små og mellomstore bedrifter drukner i byråkrati – er det mulig å forenkle uten å miste kontrollen?

Norske små og mellomstore bedrifter (SMB) står midt i et regelverkskaos som stjeler tid, penger og innovasjonskraft. På Arendalsuka 2025 setter Sticos søkelyset på hva som skjer når lovgivning og kontrollhensyn overskygger sunn fornuft - og hvilke konsekvenser dette har for næringslivet.

Debatten "Regler mot sunn fornuft: Kveler regelverket små og mellomstore bedrifter?" samler stemmer fra ulike bransjer for å diskutere den skjulte prisen ved overregulering - og hva vi kan gjøre for å gi småbedrifter rom til å vokse.

Et uoversiktlig regelverk hemmer vekst

For mange SMB-er fremstår dagens regelverk som en labyrint av krav og forpliktelser. Et ferskt eksempel på dette er de nye kravene for bærekraftsrapportering. Selv om de færreste SMB-er er direkte rapporteringspliktige i dag, merker mange presset gjennom krav fra større kunder og samarbeidspartnere. Som leverandører blir de bedt om å dokumentere miljøpåvirkning, arbeidsforhold og aktsomhetsvurderinger, ofte uten å ha verken systemer eller kapasitet til å håndtere det. Resultatet er enda en administrativ byrde i en hverdag som allerede er full av krav.

Dette er bare ett eksempel på regler og krav som kan ha en negativ effekt for små og mellomstore virksomheter. Når små bedrifter skal forholde seg til GDPR, åpenhetsloven, bærekraftsrapportering og samtidig håndtere krav til bokføring, dokumentasjon, lønn, internkontroll, trygderegelverk, skattemelding og mva, sier det seg selv at kapasiteten presses til det ytterste. Alt skal gjennomføres riktig og innenfor arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. For mange blir det et regnestykke som ikke går opp, forklarer Therese.

Er teknologi en løsning, eller enda en ny utfordring?

- Teknologi er ikke hele svaret, men det er en viktig del av løsningen, sier Christian Langvatn, viseadministrerende direktør i Sticos. Han har vært sentral i utviklingen av Zipp - en AI-assistent som gir presise og oppdaterte svar basert på Sticos’ faginnhold.
Ved å begrense søket til kvalitetssikrede kilder slipper brukerne å navigere i en jungel av uoversiktlige regler. Zipp gir raske, pålitelige svar - noe som kan utgjøre en stor forskjell i en travel hverdag.

Langvatn peker samtidig på at mange ledere undervurderer hva kunstig intelligens faktisk kan bety.

- Mange ser på AI som en videreføring av kjent teknologi. Men brukt riktig, kan det være en katalysator for radikal innovasjon. Kombinasjonen av teknologi og faglig tyngde er nøkkelen, sier han.

Når alt skal etterleves - samtidig

Therese forteller om en hverdag fylt med krav og rammer som kan bli for mye for mindre bedrifter.

- Behandling av personopplysninger må kartlegges etter GDPR. Vi må rapportere etter åpenhetsloven og følge opp praksis for bærekraft. I tillegg kommer bokføringskrav, dokumentasjon, internkontroll, rapportering av lønn og arbeidsforhold, trygderegelverk, skattemelding, mva, kjønnsbalanse i styret. Og alt dette skal gjøres, gjennomføres og holdes  innenfor arbeidsmiljølovens rammer for arbeidstid.

Therese setter på spissen hvordan summen av krav, hver for seg forståelige, til sammen kan bli overveldende. For små virksomheter uten egne fagavdelinger er dette ikke bare en administrativ utfordring, men en risiko for stans i utvikling og vekst.

Veien videre

Under Arendalsuka vil Therese Olsson Storøy og Christian Langvatn sammen med andre diskutere hvordan man kan finne en bedre balanse mellom nødvendige reguleringer og småbedrifters evne til å etterleve dem, uten at det går på bekostning av vekst og utvikling.

Sticos ønsker å løfte denne debatten fordi vi mener at regelverket må fungere for - ikke mot - de som skaper verdiene i samfunnet. Om dette interesserer deg, er du hjertelig velkommen til debatt tirsdag 12. august klokken 12.00. 

Sticos er også tilstede i SMB Norge sitt telt. Les mer om SMB Norge og Arendalsuka. 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.