Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Ansattes utlegg og fradrag for mva ved kjøp fra utlandet

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Har arbeidsgiver fradrag for merverdiavgift beregnet av utenlandske tilbydere etter VOEC-ordningen ved e-handel?

Utenlandske tilbydere av elektroniske tjenester og varer av lav verdi (e-handel) beregner norsk merverdiavgift ved salg til privatpersoner i Norge. Når ansatte kjøper slike tjenester eller varer på vegne av sin arbeidsgiver, kan det for den utenlandske tilbyderen fremstå som at det er en privatperson som er kjøper og beregner merverdiavgift i fakturaen til den ansatte. 

Spørsmålet er om arbeidsgiver har fradragsrett for merverdiavgift beregnet av utenlandsk leverandør etter forenklet registreringsordning (VOEC)? 

Skatteetaten har i brev til Sticos besvart dette spørsmålet.  

VOEC-ordningen

Det er etablert en forenklet registreringsordning for utenlandske tilbydere av elektroniske tjenester og varer med verdi under 3 000 kroner. 

Merverdiavgiftsplikten etter den forenklede ordningen gjelder ved salg til privatpersoner i Norge. 

Ved salg til næringsdrivende og offentlig virksomhet i Norge skal kjøper beregne merverdiavgift etter ordningen med omvendt avgiftsplikt. 
 
Vil du lære mer merverdiavgift? Sjekk ut våre populære nettkurs

Ansattes utlegg

Når ansatte foretar anskaffelser fra utenlandsk tilbyder som er registrert etter VOEC-ordningen, kan det fremstå som et kjøp til privat bruk og det beregnes merverdiavgift. 

Arbeidsgiver har ikke rett til fradrag for merverdiavgift beregnet etter VOEC-ordningen. Dette legger Skatteetaten til grunn i brev av 22. februar 2022. Årsaken til det er at VOEC-ordningen ikke skal benyttes av utenlandske tilbydere ved omsetning til norske næringsdrivende.

Dersom kjøpet er foretatt av en ansatt på vegne av sin arbeidsgiver, kan arbeidsgiveren ta kontakt med den utenlandske leverandøren og kreve beløpet tilbakebetalt. Den utenlandske selgeren skal i et slikt tilfelle utstede en kreditnota som retter feilen. 

VOEC-ordningen er derfor ikke egnet for at ansatte skal handle på vegne av sin arbeidsgiver. 

Den ansatte bør sørge for at kjøpet skjer i arbeidsgivers navn og for dennes regning, slik at det ikke beregnes merverdiavgift på kjøpet fra den utenlandske leverandøren.

Omvendt avgiftsplikt

Arbeidsgiver må selv beregne innførselsmerverdiavgift i mva-meldingen etter ordningen med omvendt avgiftsplikt, dersom anskaffelsene skal brukes i virksomheten. Dette gjelder uavhengig av om leverandøren korrigerer opprinnelig faktura eller ikke. 
Dersom de elektroniske tjenestene og varene er til bruk i den avgiftspliktige virksomheten, vil det foreligge fradragsrett for den beregnede innførselsmerverdiavgiften. 

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.