Hopp til innhold

Avvikling av skattetrekkskonto og endring av betalingsdato for forskuddstrekk

- Rådgiver i Sticos

Fremtidens innkreving er på vei! Finansdepartementet foreslår endringer av forfall for forskuddstrekk og avvikling av kravet til skattetrekkskonto.

 

Finansdepartementet foreslår endringer i arbeidsgivers håndtering og betaling av forskuddstrekk, for å effektivisere innkrevingen. Forslagene vil forenkle og digitalisere prosessen, samt redusere ressursbruk.

Dagens regelverk

Arbeidsgiver plikter av eget tiltak å foreta forskuddstrekk i lønn mv. i henhold til det gjeldende skattekortet. Trekkbeløpet skal settes inn på en særskilt konto (skattetrekkskonto), med mindre det stilles garanti for beløpet, eller beløpet på skattetrekkskontoen til enhver tid er så høyt at det dekker det løpende trekkansvaret.

Forskuddstrekk og skattetrekk for de to foregående kalendermånedene forfaller til betaling hver 15. januar, 15. mars, 15. mai, 15. juli, 15. september og 15. november. 

Arbeidsgiver skal levere opplysninger om forskuddstrekk etter reglene i a-opplysningsloven hver måned, senest den 5. i måneden etter utløpet av den kalendermåneden opplysningene gjelder.

Dette betyr at arbeidsgiver må overføre forskuddstrekket til skattetrekkskonto ved hver lønnsutbetaling, for så å overføre dette samlet til Skatteetaten annenhver måned. 

Med Sticos Oppslag får du full kontroll på gjeldende regelverk innen skatt. 

Forslag om ny forfallsfrist

Betaling av skatt, avgift og offentlige krav blir en del av sammenhengende tjenester på tvers av etater i offentlig sektor, og en del av en mer digital hverdag. Fristen for betaling er foreslått endret til første virkedag etter lønnsutbetaling.

Hva betyr forslagene for deg som jobber med lønn?

Forslaget til ny forfallsregel fører til at behovet for overføring til skattetrekkskonto bortfaller. Det vil derfor bli slutt på overføring av forskuddstrekk til skattetrekkskonto ved hver lønnsutbetaling. 

Lønnssystemleverandører må tilpasse systemet slik at trekket i stedet løpende overføres til skatteetaten og dato for lønnsutbetaling rapporteres i a-meldingen.

Finansdepartementets forslag innebærer at det er flere som må rapportere tidspunkt for lønnsutbetaling. Idag er det bare arbeidsgivere som oppfyller vilkårene for forenklet a-melding som må rapportere dette. Det foreslås at samtlige arbeidsgivere med rapporteringsplikt etter a-opplysningsloven må rapportere tidspunktet for lønnsutbetalingen. Dette sikrer at Skatteetaten løpende kan oppdage mislighold av trekkplikten.

Fremtidens innkrevning - en forenkling 

Formålet med endringene er å legge til rette for digitale løsninger og å forenkle prosessen med betaling av forskuddstrekk mv. for arbeidsgivere og andre parter. Tiltaket er organisert i programmet Fremtidens innkreving, som er det største digitaliseringsprogrammet i Norge. Innkreving skal gjøres enklere og mer effektiv gjennom sammenhengende tjenester på tvers av etater. 

Forenkling, digitalisering og færre manuelle prosesser vil gi arbeidsgivere kostnadsbesparelser.

Tapt renteinntekt

Midlene på skattetrekkskontoen kan kun brukes for overføring til Skatteetaten. Pengene kan altså ikke brukes til noe annet. Å ha pengene på skattetrekkskontoen fremfor å overføre pengene direkte til Skatteetaten fører til en renteinntekt for arbeidsgiver. I mange tilfeller er renteinntekten kanskje ubetydelig, men for andre kan årlige renteinntekter være betydelige beløp. Med løpende overføring til Skatteetaten vil ikke arbeidsgivere lengre ha denne renteinntekten.

Forventet ikrafttredelse

Finansdepartementet foreslår at endringene trer i kraft 1. januar 2026 med virkning for trekk som gjennomføres i utbetalinger av lønn mv. fra og med januar 2026.

For at du skal ha kontroll på endringer som denne og annet relevant regelverk, kan du prøve vårt Oppslagsverk Sticos Oppslag. Har du ikke tilgang, kan du registrere deg for å prøve gratis. 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.