Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Derfor bør du søke om SkatteFunn allerede nå

- Emma er skattejurist og rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Det er ofte mer tidkrevende å søke støtte fra Skattefunn enn mange tror. For å unngå avslag på mangelfull søknad bør du starte arbeidet allerede i dag.

For å få støtte fra Skattefunn, må prosjektet ditt godkjennes av Forskningsrådet. Søker du om godkjennelse innen 1. september, er du sikret saksbehandling inneværende år. For å sikre at søknaden blir ferdig innen fristen, anbefaler vi å starte tidlig med søknadsprosessen.

Du trenger mye informasjon

Skattefunn er et offentlig tilskudd til dekning av kostnader i FoU-prosjekter (Forskning og utvikling). For å motta støtte må man ha fått godkjent prosjektet sitt som et FoU-prosjekt etter søknad. Informasjonsmengden som kreves i denne søknaden kan komme som en overraskelse for mange.

Før du søker bør du ha et konkret mål og en konkret strategi for å oppnå målet. I tillegg må du blant annet ha avklart nytteverdien av prosjektet, analysert markedet, utarbeidet budsjett og aktivitetsplan, og vurdert om det er andre aktører du burde samarbeide med. Mange søknader får avslag fordi prosjektet er for generelt beskrevet. Se under for nærmere beskrivelse av innhold som må med.

Bedre muligheter for dialog

Forskningsrådet kan gi deg direkte veiledning underveis i søknadsprosessen. Tett opp mot søknadsfristen vil det imidlertid være travelt hos Forskningsrådet. Tidligere på året er det bedre muligheter for dialog med Forskningsrådet både om prosjektet og søknaden før den sendes inn.

Vil du lære mer om Skattefunn? Her kan du ta nettkurset SkatteFUNN - fra ide til utbetaling

Raskere saksbehandling

Sender du inn søknaden tidlig på året, vil du også kunne få raskere avklaring på søknaden og dermed finansieringen av prosjektet. Søknader som sendes inn før 1. mai, vil få svar på søknaden før sommerferien. Søknader som sendes nærmere sommeren, vil også få rask behandling, og kan vente seg svar ikke lenge etter fellesferien er over. De som derimot venter med innsendelse til de siste dagene før fristen 1. september, kan risikere å ikke få svar før i desember.

Søknaden må vise at du har rett på støtte

Forskningsrådets vurdering av søknaden baserer seg på Skattelovens definisjon av FoU, som krever at 4 vilkår er oppfylt. Søknaden må vise at prosjektet oppfyller disse vilkårene, som sier at prosjektet må:

1.       gjelde nye varer, tjenester eller produksjonsprosesser,

2.       søke ny kunnskap eller nye ferdigheter,

3.       være til nytte for bedriften, og

4.       være målrettet og avgrenset,

En god start på søknadsprosessen er å sette seg inn i Forskningsrådets prosjektkanvas, med ulike spørsmål man bør ta stilling til underveis i planleggingsprosessen. Forskningsrådets Guide til SkatteFUNN er også en god start, dersom du er usikker på om prosjekt kan falle inn under kriteriene for støtte. Vi ser kort på hvilken informasjon som må gis for å kunne vise at man oppfyller de enkelte vilkårene. 

Nye varer, tjenester eller produksjonsprosessen

Søknaden må gjøre rede for hva som er nytt med den varen, tjenesten eller produksjonsprosessen du ønsker å utvikle eller forbedre. Merk at dette gjelder nytt for bransjen, ikke bedriften. En grei huskeregel er at resultatet av prosjektet bør oppleves som nytt av sluttbruker. 

Her må du beskrive hva som er nytt sett opp mot dagens løsninger i markedet, og hvordan de kan forbedres. Søknader med uklar beskrivelse av hvordan resultatet av prosjektet vil skille seg ut i markedet, vil risikere å ikke bli godkjent.

Ny kunnskap eller nye ferdigheter

Søknaden må også vise at prosjektet har som mål å skape ny kunnskap eller nye ferdigheter. Med ny kunnskap eller ferdigheter menes noe som ikke er kjent for hverken andre i bransjen, eller for en normalt dyktig fagperson på fagfelt. Merk at man må skape nye kunnskap i prosjektet, det er ikke tilstrekkelig å lese seg opp på eksisterende forskning.

Her må du beskrive hvilke aktiviteter som skal utføres for å skape den nye kunnskapen og hvilken metodikk som skal anvendes. Beskrivelsen av hva som er nytt, må fremstilles i sammenheng med den viten som allerede foreligger.

Til nytte for bedriften

Søknaden må vise at prosjektet er til nytte for bedriften. Dette betyr at den nye kunnskapen eller ferdigheten må være direkte tilknyttet en ny vare, tjeneste eller produksjonsprosess av verdi for bedriften. Dersom det er en annen bedrift som har den egentlige nytten av prosjektet, bør prosjektet overtas av denne bedriften.

Her må du beskrive nytteverdien for bedriften konkret, i form av besparelser, økt inntjening, nye markedsandeler og liknende.

Målrettet og avgrenset

Søknaden må inneholde en prosjektplan som beskriver hovedformålet, delmålene og aktivitetene i prosjektet. Målene må knyttes direkte opp mot de vilkårene som er omtalt over, og være klart avgrenset mot bedriftens øvrige driftsoppgaver.

Hovedformålet med prosjektet må beskrives på en slik måte at det er mulig å gi et svar på om målet er oppnådd i ettertid. Du må derfor presisere formålet med prosjektet godt. Delmålene skal beskrive hvilke steg du må ta underveis, for å oppnå hovedmålet. Her må du også presisere hvilke problemer som kan oppstå underveis.

Aktivitetene er de konkrete oppgavene som må utføres, for å nå delmålene underveis. Aktivitetene bør fremstilles på en slik måte at de viser både fremdriften i prosjektet, og kostnadene som vil påløpe. Budsjettet som må inkluderes i søknaden, tar utgangspunkt i disse aktivitetene. Budsjettet er et estimat, og vil verken begrense eller garantere utbetaling. Alle kostnader må imidlertid være knyttet til en konkret aktivitet i prosjektplanen. Ettersom man ikke uten videre kan legge til flere aktiviteter i prosjektet etter at søknaden er godkjent, vil aktivitetslisten i søknaden kunne begrense kostnader som oppstår i ettertid.

* Merk at kostnadene føres til fradrag i bedriftens skattemelding, på grunnlag av et skjema til skattemeldingen som er attestert av revisor. Utbetalingen vil derfor skje ved skatteoppgjøret.

Klikk her for å prøve Sticos Oppslag gratis i 7 dager

 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.