Sticos Fagstoff

Gjør som tusenvis av andre ledere og ansatte:
Motta nyheter og aktuelt fagstoff fra Sticos på e-post.

Meld på nyhetsbrev
Elbil og tilleggsutstyr: er det merverdiavgiftsfritak?

Elbil og tilleggsutstyr: er det merverdiavgiftsfritak?

Omsetning av elbiler er fritatt for beregning av merverdiavgift. Men kan du utstyre elbilen med tilleggsutstyr og fortsatt slippe merverdiavgift?

Mette Nordlie, rådgiver i Sticos

Omsetning av elbiler er fritatt for beregning av merverdiavgift, jf. merverdiavgiftsloven (mval.) § 6-7 første ledd. Også hydrogenbiler med brenselceller (ikke forbrenningsmotor) omfattes av begrepet elbil.

Utstyr som anses som del av kjøretøyet vil også være omfattet av fritaket i mval. § 6-7 første ledd. At utstyret er en del av kjøretøyet vil si at det er naturlig og rimelig at utstyret følger med kjøretøyet. I vurderingen må det tas hensyn til hva som er vanlig standard for den type kjøretøy. At en kjøper velger elbilen levert med spesielle felger utover vanlig standard, vil ikke endre det faktum at felgene må anses som en del av kjøretøyet.

Naturlige momenter i vurderingen av om utstyret er en del av kjøretøyet kan være utstyrets fysiske, påbudte eller funksjonelle tilknytning til kjøretøyet. At utstyret har en funksjonell tilknytning vil si at utstyret står i rimelig sammenheng med bruken som kjøretøy. Utstyr som jekk, ekstra hjulsett (hjul for motsatt sesong) som leveres sammen med kjøretøyet og som det ikke betales særskilt vederlag for er eksempler på utstyr som omfattes av fritaket.

Trenger du en oppdatering innen merverdiavgift? Se vårt kurstilbud.

Fabrikkmontert tilleggsutstyr

Tilleggsutstyr som leveres originalt fra bilfabrikken vil som utgangspunkt være omfattet av fritaket. Eksempler på fabrikkmontert tilleggsutstyr kan være:

  • Navigasjonsutstyr
  • Bil-/tyverialarm
  • Metallick lakk
  • Dekorfolie
  • Beskyttelsesfolie på dørhåndtak
  • Tilhengerfeste
  • Innvendig LED-belysning

Tilleggsutstyr som nevnt i punktlisten kan også omsettes avgiftsfritt som ledd i salg av elbil fra forhandler i Norge i de tilfeller forhandler selv monterer utstyret i bilen. Men forutsetningen for avgiftsfritt salg er at utstyret monteres før salget og leveres av selger av det aktuelle kjøretøyet samtidig med det konkrete salget av bilen. Selger må ikke ta et særskilt vederlag for utstyret.

Oppgradering av standardutstyr

Det hender at kjøper ønsker å oppgradere standardutstyr som leveres med bilen. Fritaket for merverdiavgift gjelder så lenge utstyret er montert på bilen og oppgraderingen blir fakturert sammen med kjøretøyet.

Eksempler på standardutstyr som gjerne oppgraderes er:

  • Musikkanlegg
  • Klimaanlegg
  • Navigasjonsutstyr

Lasteutstyr

Lasteutstyr som skiboks, takstativ, sykkelholder og lastestativ er utstyr som monteres av og på etter behov. Slikt tilleggsutstyr anses ikke som en integrert del av bilen og omfattes derfor ikke av fritaket.

Ladeutstyr

Ladekabel har en funksjonell tilknytning til kjøretøyet og omfattes av fritaket. Ladeboks, hjemmelader og montering av slikt utstyr derimot anses ikke som en integrert del av kjøretøyet og omfattes derfor ikke av fritaket. Det samme gjelder oppgradering av el-anlegg i hjemmet.

Brukt elbil

Fritaket for merverdiavgift etter mval. § 6-7 første ledd omfatter også omsetning av brukte elbiler.

Print

Navn:
E-post:
Emne:
Din melding:
x

Sticos Fagstoff


Vårt fagteam holder deg oppdatert med nyheter og aktuelt fagstoff innen regnskap og økonomi, HR og HMS, lønn og personal og Personvern/GDPR. 

Meld deg på nyhetsbrev for å abonnere på fagstoff

MELD PÅ NYHETSBREV

TEMA