Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Etterfakturering av merverdiavgift

- Rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Det er først etter at virksomheten har blitt registrert i Merverdiavgiftsregisteret at salget kan faktureres med merverdiavgift. Når registreringsbekreftelsen fra Skatteetaten er mottatt kan merverdiavgiften etterfaktureres.

Når skal virksomheten registreres

Når avgiftspliktig omsetning og uttak overstiger kr 50 000 i løpet av periode på 12 måneder skal virksomheten sende melding om registrering i Merverdiavgiftsregisteret til Skatteetaten. Som merverdiavgiftspliktig omsetning regnes omsetning med både høy sats (25 %), sats for næringsmidler (15 %) og lav sats (12 %). Omsetning som er fritatt for merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven kapittel 6, såkalt nullsats, omfattes også. Melding om registrering skal sendes på samordnet registermelding via Altinn eller på papir uten ugrunnet opphold etter at grensen er passert.

Det er den fakturaen som bringer omsetningen over kr 50 000 som medfører registrerings- og merverdiavgiftsplikt. Dersom den første leveransen for eksempel har en salgsverdi på kr 75 000, skal hele beløpet inngå i avgiftsgrunnlaget. Det altså ikke noe generelt fribeløp på kr 50 000.

Når det er sannsynlig at virksomhetens avgiftspliktige omsetning vil overstige registreringsgrensen senest tre uker fra det tidspunkt omsetningen igangsettes, kan det søkes om forhåndsregistrering. Når bekreftelse om forhåndsregistrering er mottatt skal omsetningen faktureres med merverdiavgift fra første krone.

Etterfakturering av merverdiavgift

Før virksomheten er formelt registrert i Merverdiavgiftsregisteret kan den ikke fakturere med merverdiavgift. Siden registreringsbekreftelsen fra Skatteetaten nødvendigvis mottas en tid etter at omsetningen har passert kr 50 000, må salgsdokumentet som bringer omsetningen over grensen utstedes uten merverdiavgift. Kjøper kan dermed heller ikke benytte fakturaen til å dokumentere fradragsrett. Når registreringsbekreftelsen mottas fra Skatteetaten, kan merverdiavgiften etterfaktureres på følgende måter:

  • I den opprinnelige fakturaen tas det forbehold om at merverdiavgift etterfaktureres når selskapet er registrert. Etter registrering utsteder selger en faktura på kun avgiften, hvor det er en referanse til den opprinnelige fakturaen. Kopi av den første fakturaen bør vedlegges.

  • I den opprinnelige fakturaen tas det forbehold om at merverdiavgift etterfaktureres når selskapet er registrert. Etter registrering utsteder leverandøren kreditnota og ny faktura med merverdiavgift spesifisert.

Etterfakturering må skje innen rimelig tid etter at registreringsbekreftelsen er mottatt fra Skatteetaten. Sticos antar at dette innebærer at nyregistrerte virksomheter må etterfakturere merverdiavgiften senest innen en måned etter at bekreftelsen er mottatt.

Se våre aktuelle og oppdaterte nettkurs innen merverdiavgift

Alternativ til etterfakturering

Dersom det ikke lar seg gjøre å etterfakturere kjøperen, må selger innrapportere merverdiavgift av bruttobeløpet i den terminen som merverdiavgiften skulle vært oppkrevd. Dette innebærer at dersom det er fakturert kr 60 000 i første faktura, innrapporteres merverdiavgift med kr 12 000 (60 000 * 25/125). En slik løsning kan for eksempel bli aktuell hvis selger har glemt å ta forbehold i opprinnelig faktura om at merverdiavgift blir etterfakturert. Det samme er tilfelle hvis selger ikke ønsker å belaste kjøper med merverdiavgift i ettertid.

Innrapportering i mva-meldingen

Omsetning virksomheten har i den terminen den blir registrert, men før registreringsgrensen er oppnådd, bokføres som omsetning unntatt fra merverdiavgift i post 1 i mva-meldingen. Omsetning før registreringsterminen skal ikke medtas i mva-meldingen. Post 1 skal kun reflektere regnskapet for den terminen mva-meldingen gjelder.

Ved etterfakturering av merverdiavgift på en av det to alternative måtene nevnt ovenfor kan utgående merverdiavgift tas med på mva-meldingen i den terminen merverdiavgiften blir etterfakturert. Dette under forutsetning av at selger rettidig har søkt om registrering, det vil si uten ugrunnet opphold etter at vilkårene for registrering er oppfylt. I motsatt fall må avgiften innrapporteres i den terminen som opprinnelig faktura ble utstedt.

Avgiftspliktig kjøper må uansett fradragsføre merverdiavgiften i den terminen den er fakturert.

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Følg Sticos på FacebookLinkedIn og meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.