Hopp til innhold

Feilperiodisering koster!

- Rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Innrapportering av inngående merverdiavgift på feil termin kan i verste fall medføre tapt fradragsrett.

Når skal merverdiavgiften tas med i omsetningsoppgaven? 

Sticos opplever at skatteetaten har fokus på periodisering og særlig at inngående merverdiavgift skal innberettes på riktig periode. Mange virksomheter har rutiner og attestasjonsordninger som medfører at det går noe tid fra faktura er utstedt og til den er endelig postert i regnskapet. Vi har erfart at flere av våre kunder er blitt nektet fradrag for inngående merverdiavgift fordi avgiften er fradragsført og tatt med i mva-meldingen i en senere termin enn perioden fakturaen er datert. 

Gjennomgående for de sakene vi har fått henvendelse om, er at anskaffelsen anses fradragsberettiget og kravet ikke er foreldet. Dette til tross, inngående merverdiavgift er av skatteetaten etterberegnet som feilperiodisert. Skatteetaten viser til fast praksis at så lenge det ikke er godtgjort i form av en revisorbekreftelse at merverdiavgiften ikke er fradragsført i en tidligere termin, skal beløpet innberettes i den termin dokumentasjon er utstedt – ikke i senere terminer. Etter skatteetatens syn må avgiftsubjektet som ikke har fradragsført i riktig termin sende inn en endringsoppgave for den riktige terminen. 

Mer kunnskap om fradrag og merverdiavgift? Sjekk ut nettkurset: Fradragsrett for inngående merverdiavgift.

Hva sier reglene?

Etter merverdiavgiftsloven § 15-9 skal merverdiavgiften tas med i mva-meldingen for den terminen dokumentasjon er utstedt. Det vil si at inngående merverdiavgift tas med i den terminen som fakturaen er datert, uavhengig av når levering har skjedd. Faktura datert juli 2023 må følgelig medtas i mva-meldingen for 4.termin 2023. 

Dette forutsetter at fakturaen er utstedt snarest mulig og senest 30 dager etter levering av varer. Vareleveranser som faktureres månedlig, kan faktureres innen 15 virkedager i måneden etter leveringsmåneden. 

Samme gjelder utstedelse av faktura ved salg av tjenester: Faktura utstedes snarest mulig og senest en måned etter levering.  For tjenester som leveres fortløpende skal faktura utstedes senest en måned etter utløpet av den ordinære merverdiavgiftsterminen. Husk at faktura som omhandler merverdiavgiftspliktige varer og tjenester som hovedregel ikke kan utstedes med merverdiavgift før ved levering.

Dersom fakturering og levering skjer i to ulike terminer, skal det skje en periodisering ut fra regnskaps- og skattemessige prinsipper. Leveringsdato legges dermed til grunn for den regnskapsmessige og skattemessige rapporteringen, mens det er fakturadato som brukes ved rapportering av merverdiavgiften.

Avslutningsvis litt om angivelse av dokumentasjonsdato i salgsdokumentet: Dokumentasjonsdato er i utgangspunktet dato for utstedelse av fakturaen. Men et salgsdokument som utstedes innen de femten første virkedagene i måneden kan angi siste dato i forutgående måned som fakturadato. Forutsetningen er at varen eller tjenesten er levert på det tidspunktet som fakturaen dateres. Slik tilbakedatering av fakturaer er særlig praktisk ved et årsskifte: Leveranser sist i desember kan få fakturadato 31.12 selv om fakturaen rent faktisk utstedes i januar året etter. 

Mer om temaet finner du i Sticos Oppslag: Tidfesting av merverdiavgift. 
Har du ikke tilgang, kan du prøve helt uforpliktende

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.