Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Folk bør ikke glede seg over ekstra skattepenger

- avdelingsleder ved fagavdelingen i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Mange jubler over ekstra penger å rutte med, men rådgiver Hans Olav Sekkeseter i Sticos mener nordmenn ikke bør glede seg over utbetalingen som nå kommer.

Fra og med onsdag 27. juni kommer skattepengene inn på kontoen til de som betalte for mye skatt i fjor.

- Å få penger tilbake på skatten betyr at man blir trukket for mye av arbeidsgiver. Hvis man mener at staten er en bedre forvalter av pengene enn det du selv er, så kan jo det være positivt. Men en slik form for sparing gir svært lav rente, og har man for eksempel regninger eller kredittkort man sliter med å betale til forfall, er det jo dumt å «låse inn» egne penger man kunne brukt til å innfri gjeld, sier Sekkeseter som er registrert revisor og autorisert regnskapsfører.

LES OGSÅ: - Sticos Oppslag Kommune har alltid et kvalitetssikret innhold

Illustrerende regnestykke

Tall fra Skatteetaten viser at åtte av ti nordmenn ligger an til å få skatt til gode, og gjennomsnittlig utbetaling er 12 000 kroner.

- For mange blir det å «få» penger på denne måten forbundet med noe positivt. Og det finnes ingen oversikt over alternativavkastningen man kunne hatt ved å bestemme over pengene selv, sier Sekkeseter, som illustrerer avkastningstapet med dette regnestykket:

- I snitt ligger skattepenger til gode mellom 10-15 000 kroner. La oss si at du får tilbake 12 000. Du får renter på 0,39 prosent i perioden 15. mars frem til utbetaling. Da får du utbetalt 12 000 og renter for 3,5 måneder: ca. 14 kroner

Hadde du i stedet benyttet 12 000 kroner til å betale ned på kredittkortgjeld med 25 prosent rente, hadde du spart deg 1 500 kroner i renter bare i perioden januar – juni.

Å betale ned ekstra på boliglånet gir ikke fullt så stor besparelse, men er uansett bedre enn å overlate forvaltningen til staten med bare 0,39 prosent rente, legger han til.

LES OGSÅ: - Folk må tenke gjennom hvem de slipper inn i egne hjem

Sjekk skattekortet ditt

Så hvordan kan du egentlig finne ut hvordan du kan gå i null? Sjekk skattekortet ditt når det er tilgjengelig, er rådet fra Terje Brovold som er skatterådgiver i Sticos.

- Gå gjennom postene. Stemmer grunnlagene med hensyn til forventet lønn, fradrag, formue og gjeld? Dersom svaret på det er «ja», kan du forvente at du går omtrent i null. Dersom grunnlagene ikke stemmer med det du forventer i lønn, fradrag m.m, må det søkes om endring av skattekortet ved at grunnlagene bringes i samsvar med det som forventes, forklarer han.

- Senere på året kan du gå inn på skatteetaten.no for å beregne skatten din. Dersom du legger inn korrekte grunnlag for hele året, ser du hvor mye du får i utlignet skatt. Denne må deretter sammenholdes med innbetalt skatt for hele året, og du finner ut om du har betalt for mye eller for lite skatt, sier Brovold.

Dersom du ikke får skatteoppgjøret i juni kommer det tilsendt i løpet av høsten.

Firmabil er et av de mest vanlige frynsegodene i Norge. Når er firmabil skattepliktig og hvor stor blir skatten? Ta nettkurset til Sticos her. 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.