Hopp til innhold

Forsikringsoppgjør og merverdiavgift

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Ved forsikringsoppgjør for skader på virksomhetens biler er det viktig at dokumentasjonskravene blir fulgt slik at merverdiavgiften på reparasjonen ikke blir en endelig kostnad.

I forsikringstilfeller kan faktureringen av reparasjonsarbeidet og merverdiavgiften fra verkstedet foregå på ulike måter. Verkstedet driver avgiftspliktig virksomhet og må uansett fakturere reparasjonstjenesten med merverdiavgift. Forsikringsselskapet på sin side driver virksomhet unntatt fra merverdiavgiftsplikt og vil derfor ikke ha fradragsrett for merverdiavgift.  Uansett fremgangsmåte er eventuell fradragsrett betinget av at faktura fra verkstedet er utstedt til den som kan kreve fradrag for inngående merverdiavgift (skadelidte eller skadevolder). Fradragsretten vil videre være avhengig av hvilken type bil som er reparert og om skaden er påført egne eller andres biler.

 

Skade på egen varebil klasse 2 eller lastebil

Ved reparasjon av varebil klasse 2 (grønne skilt) eller lastebil som brukes i den avgiftspliktige virksomheten vil forsikringstakeren ha fradragsrett for merverdiavgiften selv om reparasjonen for øvrig dekkes helt eller delvis av forsikringsselskapet. For at det skal foreligge fradragsrett i slike tilfeller er det viktig at verkstedet som utfører reparasjonen utsteder faktura lydende på forsikringstakerens navn, og adresse eller organisasjonsnummer, og med angivelse av reparasjonsbeløpet uten avgift og selve avgiftsbeløpet. Hvis fakturaen på reparasjonen sendes direkte til forsikringstakeren trekker verkstedet ut den andelen som skal dekkes av forsikringsselskapet og sender faktura til forsikringsselskapet på denne andelen. Skadelidte fører fradrag for merverdiavgiften på grunnlag av fakturaen fra verkstedet.

Dersom verkstedet sender faktura direkte til forsikringsselskapet må forsikringsselskapet videresende den originale fakturaen til forsikringstakeren som bilag for dennes fradragsrett for merverdiavgift. Denne fakturaen må være stilet til forsikringstakeren med navn, og adresse eller organisasjonsnummer, og angi reparasjonsbeløpet og merverdiavgift for dette, men med fradrag for egenandel. Fakturaen skal inneholde opplysninger om hvilken type motorkjøretøy reparasjonen er utført på samt registreringsnummer. Forsikringsselskapet skal påføre dette fakturaeksemplaret stempel eller annen påtegning om at det pålydende er betalt av selskapet. Verkstedet sender faktura for egenandelen direkte til forsikringstakeren uten at avgift beregnes av dette beløpet.

Dersom forsikringsselskapet sender faktura til forsikringstakeren bare på merverdiavgiftsbeløpet, vil det ikke foreligge fradragsrett for merverdiavgift for skadelidte. Det er som nevnt en forutsetning for fradragsrett at fakturaen spesifiserer både reparasjonsbeløpet og selve merverdiavgiften.

Skade på egen personbil eller varebil klasse 1

Ved skade på egen personbil eller varebil klasse 1 vil forsikringstakeren ikke ha fradragsrett for merverdiavgiften på reparasjonsbeløpet, uavhengig av hvordan denne belastes. Sticos har erfart at forsikringsselskaper også i slike skadetilfeller belaster forsikringstakeren med merverdiavgiften. I så fall vil merverdiavgiften bli en endelig kostnad for virksomheten.  For å bli sittende igjen skadesløs må forsikringstakeren da ta opp forholdet med forsikringsselskapet.

Virksomheter som driver persontransport eller yrkesmessig utleie av personkjøretøy vil likevel ha fradragsrett for inngående merverdiavgift på reparasjonskostnadene på slike biler, så fremt ovennevnte dokumentasjonskrav er oppfylt.

Skade på annenmanns kjøretøy

Det er fradragsrett for merverdiavgift på utgifter til dekning av skade på annenmanns kjøretøy når skaden er oppstått under utøvelse av avgiftspliktig virksomhet. Dette vil gjelde uansett hva slags type kjøretøy det gjelder. 

Dette innebærer for eksempel at dersom en rørleggerbedrift skader en annens personbil, vil det foreligge fradragsrett for inngående merverdiavgift på reparasjonsutgiftene. Dette gjelder selv om skaden forvoldes av rørleggerbedriftens personbil. Forutsetningen er at ovennevnte dokumentasjonskrav følges, blant annet at fakturaen på reparasjonen er utstedt i skadevolders navn, selv om forsikringsselskapet eventuelt skal dekke kostnadene for øvrig.

Dersom skadelidte er registrert næringsdrivende og selv dekker skaden mot å presentere regningen for skadevolder, vil det for skader på personbil og varebil klasse 1 ikke foreligge fradragsrett for inngående merverdiavgift. Også her er det unntak for virksomheter som driver persontransport eller yrkesmessig utleie av personkjøretøyer. For skader på varebil klasse 2 eller lastebil benyttet i den avgiftspliktige virksomheten vil det derimot være fradragsrett for inngående merverdiavgift. 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.