Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Merverdiavgift på kantinetilskudd - bedriftskantiner

- Bernt er advokat og rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Adgangen til å fakturere kantinetilskudd uten merverdiavgift er strammet inn.

En arbeidsgiver kan organisere et kantinetilbud for sine ansatte på ulike måter. Vi fokuserer her på de tilfeller hvor arbeidsgiver bruker en ekstern part (kantineoperatør) til å drive kantinen. Det er normalt to måter dette organiseres på:

  • Kantineoperatøren driver kantina for egen regning og risiko
  • Arbeidsgiver selv driver kantina for egen regning og risiko, og kantineoperatøren er kun en underleverandør til arbeidsgiveren.

Det har ikke vært uvanlig at arbeidsgiver i tillegg til et vederlag også har betalt et beløp benevnt som kantinebidrag eller -tilskudd til kantineoperatøren. Slike bidrag har som hovedregel ikke blitt ansett som omsetning. Dette så lenge bidraget ikke har vært direkte knyttet til reduksjon av prisene i kantinen, eller knyttet til antall serverte måltider.

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn 

Etter flere uttalelser de seneste par årene, har skatteetaten strammet inn adgangen til å fakturere kantinebidrag uten avgift. Sticos oppfatter det slik at det nå er følgende oppfatning som gjelder, beroende på hvem som er ansvarlig driver av kantinen:

Kantineoperatøren er underleverandør 

  • Hele vederlaget operatøren mottar vil være avgiftspliktig med 25 %
  • Eventuelle beløp benevnt som kantinebidrag, anses som en del av vederlaget for serveringstjenesten, og skal avgiftsberegnes på ordinær måte.

Kantineoperatøren driver kantinen for egen regning og risiko 

  • I disse tilfellene kan man operere med kantinebidrag, men dette forutsetter at brukerne av kantinen betaler direkte til kantineoperatøren.
  • Hvis kantineoperatøren fakturerer arbeidsgiver for bruken, og arbeidsgiver trekker de ansatte i lønn, anser man arbeidsgiver som kjøper av serveringstjenesten. Her må hele beløpet arbeidsgiver betaler behandles som vederlag for en serveringstjeneste og avgiftsberegnes med 25 %.

Les mer om avgiftsbehandling av kantinetilskudd i Sticos Oppslag. Har du ikke tilgang til Sticos Oppslag, kan du prøve gratis i 7 dager ved å registrere deg her

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.