Hopp til innhold

Når julestjerner og klementiner skaper hodebry på arbeidsplassen

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Allergiene blusser opp hos mange i jula. Må du ta hensyn til ansatte med allergier?

Juleforberedelsene starter tidligere og tidligere for hvert år, og desto lengre blir perioden for de som sliter med allergier knyttet til planter, trær og julefrukt.  

Sticos får fra tid til annen spørsmål om hvordan arbeidsgiver plikter å forholde seg til disse utfordringene. Kan allergiske ansatte kreve at det ikke finnes julestjerner, juletrær og klementiner i kontorlokalene?

TRENGER DU FAGLIG PÅFYLL?
Sjekk ut vårt nettkurs HMS for ledere eller se våre brede utvalg av nettkurs her

Dette sier regelverket

Arbeidsgiver har etter Arbeidsmiljølovens § 2-2 en plikt til å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for sine ansatte. Hvis en av de ansatte har vesentlige plager med at det spises klementiner i kontorlandskapet kan og skal arbeidsgiver forby dette. Det er uansett viktig å snakke med den som er allergisk slik at en får kartlagt hvor stort problemet er, og på hvilken måte allergien påvirker arbeidshverdagen. Det er mange grader av allergi, og det kan jo hende at det med små grep kan løses slik at både adventskosen og den allergiske medarbeideren får ei trivelig førjulstid på jobben. Et mulig tiltak er at det kun er anledning til å spise allergifremkallende matvarer som nøtter og klementiner innenfor en avgrenset del av lokalet. 

Når det gjelder juleplanter og juletrær, vil nok løsningen være å kjøpe planter som ikke er allergifremkallende og juletrær i plast.  

De aller fleste har forståelse for at en på noen områder må ty til restriksjoner for at alle på arbeidsplassen skal ha et godt og forsvarlig arbeidsmiljø. Da gjelder det å finne andre måter å skape trivsel og kos på i førjulstiden.

Sticos Personal er alltid oppdatert. Alle lover og regler, samt virksomhetens interne bestemmelser er samlet på ett sted. Prøv gratis her!

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.