Hopp til innhold

Ny skattemelding gir endringer for mange aksjeselskap

Det er likevel ingen grunn til å fortvile. Sticos Oppslag sørger for at brukerne får all informasjonen de trenger for å gjennomføre årsoppgjøret på helt korrekt vis.

- Den største faren er at man bare durer gjennom innmeldingen, og gjør det man tror er riktig. Det kan fort få konsekvenser.

Produktsjef for Sticos Oppslag Øyvind Riiber har nettopp lagt julehøytiden bak seg, og er nå klar for vinterens høytid nummer to: Årsoppgjøret. Perioden fra januar til mars er årets travleste for selskapet som leverer online oppslagsverk innen regnskap, lønn, skatt og moms.

- I år venter vi en særlig stor pågang, ettersom Skatteetaten har gjort endringer i måten skatteopplysningene skal rapporteres på.

Det medfører nye rutiner for svært mange aksjeselskap.

- Det er nok mange som vil klø seg i hodet og lure på hvor flere av postene nå skal føres, sier Riiber.

Last ned gratis sjekkliste for årsoppgjøret.

Tett dialog med Skatteetaten

For første gang må skatteopplysningene for aksjeselskap rapporteres i ny skattemelding med næringsspesifikasjon, og ikke i skatteskjema slik det ble gjort for inntektsåret 2022.

De viktigste endringene er at skattemeldingen for AS nå må leveres fra et årsoppgjørs- eller regnskapsprogram.

Flere opplysninger vil legges inn i skattemeldingen automatisk, og mer informasjon vil også kontrolleres før innsending, for å eliminere feil.

- Den nye næringsspesifikasjonen erstatter den tidligere næringsoppgaven og vedleggsskjema. Spesifikasjonen får en ny struktur, hvor informasjon som hører naturlig sammen, grupperes etter tema, forklarer Riiber.

For å hjelpe brukerne, er det i Sticos Oppslag utarbeidet oversikter som viser sammenhengen mellom tidligere skjema og tema i den nye næringsspesifikasjonen.

I tillegg er det utarbeidet eksempler på utfylling av ny skattemelding og oversikt over endringer i hvilke opplysninger som må gis.

Til sammen er over 400 artikler oppdatert med referanser til ny skattemelding og næringsspesifikasjon.

- Vi har hatt løpende og tett dialog med Skatteetaten gjennom hele fjoråret, for å kunne innarbeide alle endringene i god tid, forsikrer Riiber.

Sticos Oppslag har 40 år bak seg som leverandør av fagkunnskap til bedriftsmarkedet. 8 000 kunder med 35 000 brukere nyter godt av portalen som alltid er oppdatert på gjeldende satser og regelverk.

Riiber tror suksessen skyldes nordmenns ryggmargsrefleks for å gjøre ting korrekt.

- Kundene våre har et iboende ønske om å gjøre ting riktig. De ønsker seg en kvalitetssikring, enten det handler om å føre lønnsoppgaver eller melde inn moms.

Maler og sjekklister

I Sticos Oppslag får kundene tilgang på verktøy for planlegging og gjennomføring av årsoppgjøret, samt mal for årsregnskapet. De finner også skjema for kontroll av skatteberegning og midlertidige forskjeller, og sjekkliste for skatteberegning.

- Vi er alltid oppdaterte med gjeldende regelverk og gjeldende satser. Det er ganske mye man skal være oppmerksom på, sier Riiber og trekker frem noteopplysninger som eksempel.

- Der har vi en god, kvalitetssikret mal som er lett å bruke.

Det er med andre ord ingen grunn til å grue seg til årets skatteoppgjør.

- Sticos Oppslag gjør kompliserte regelverk tilgjengelig og forståelig for brukerne. Våre fagfolk er gode rådgivere, og som kunde har du alltid tilgang til faglig veiledning fra våre fageksperter – uten ekstra kostnader, sier Riiber.

Klikk her for å prøve Sticos Oppslag gratis i 7 dager

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.