Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Er du forberedt til ny skattemelding?

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

For inntektsåret 2022 må mange over på ny digital skattemelding, og fra 2023 er skatteskjemaer som næringsoppgave og midlertidige forskjeller blitt historie. Vet du hva som gjelder for ditt foretak, og hvordan du skal finne fram i den nye digitale skattemeldingen?

Forandring kan smerte, selv om det er til det bedre

Alt er en overgang, sa reven. Han ble flådd. Og overgangen til ny digital skattemelding kan også smerte, om enn ikke i like stor grad som for reven. Forhåpentligvis blir endringene til det bedre på sikt, men i en overgangsfase må vi være forberedt på både forvirring, frustrasjon og til og med at systemet ikke fungerer. Men når endringene har fått satt seg, og skattemelding med næringsspesifikasjon blir like kjent som dagens skatteskjemaer, har vi tro på at endringene er til det bedre, og de mange fordelene vil komme til sin rett.

Les også: Ny skattemelding for enkeltpersonforetak eller selskap krever forberedelser 

Skaff deg oversikt over hva endringene betyr for deg

Noen av oss husker konverteringene i årsoppgjørssystemene i årsoppgjøret for 1999, hvor balansen ble snudd. Vi må være forberedt på at systemene også denne gang kan ha konverteringsproblemer og barnesykdommer. Denne gangen vil det i tillegg bli vanskeligere å kjenne seg igjen for å kunne kvalitetssikre opplysningene som er lagt inn. Da er det desto viktigere at du i forkant av årsoppgjøret setter deg inn i endringene, slik at du får god oversikt over hva som er nytt, og vet hvordan du skal kunne kvalitetssikre opplysningene i skattemeldingen og næringsspesifikasjonen. Når skatteskjemaene forsvinner vil det for de fleste bli behov for nye rutiner for å sikre riktig og fullstendig rapportering.

Vi anbefaler derfor at du leser deg opp og deltar på kurs om ny skattemelding, samt setter deg inn i hva ditt eget årsoppgjørsprogram kan tilby for inntektsåret 2022 og framover.

Sticos har kurs om ny skattemelding

Sett av tid til vårt Nettkurs: Ny skattemelding - dette må du vite (del 1), så gir vi deg en oversikt over de viktigste endringene og fordelene med ny skattemelding. Følg også med 25. januar, hvor vi holder et LiveKurs (del 2) Ny skattemelding - slik gjør du det, med gjennomgang av et praktisk case, hvor du får sett ny skattemelding ved bruk av årsoppgjørsprogram.

Hvem må/kan bruke ny skattemelding for 2022?

Hvis du er usikker på hva som gjelder for ditt foretak, er det på høy tid at du setter deg inn i det. Hvem som kan og eventuelt også må sende ny skattemelding med næringsspesifikasjon fra et årsoppgjørsprogram for inntektsåret 2022 avhenger av foretakstype, regnskapsplikt, og om foretaket har eventuelle spesielle forhold. Alle enkeltpersonforetak må nå sende ny skattemelding. 

Vær også oppmerksom på at ikke alle årsoppgjørssystem dekker begge måter å sende inn på. Har du flere foretakstyper å rapportere for, kan det derfor hende du må benytte to ulike programmer. Vi ønsker deg lykke til med overgangen!

Les mer om ny skattemelding i Sticos Oppslag. Har du ikke tilgang til Sticos Oppslag kan du prøve gratis i 7 dager! Registrer deg her.
 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.