Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Fradrag for inngående merverdiavgift ved fusjon

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Kan det overtakende selskapet i en fusjon føre merverdiavgiften til fradrag når fakturaen er utstedt til det overdragende selskapet? Skattedirektoratet godtar dette i en overgangsfase etter fusjonen.

Det kan ofte ta litt tid før alle leverandørene har fått med seg at det har skjedd en fusjon, slik at de fortsetter å fakturere til det overdragende selskapet etter at fusjonen er gjennomført. For at det overtakende selskapet skal få fradragsrett for merverdiavgift i slike tilfeller krever bokføringsforskriften i utgangspunktet at det må bes om kreditnota og ny faktura med det overtakende selskapets navn.

MER KUNNSKAP FÅR DU MED VÅRT NETTKURS: Fusjon

Fradragsrett i overgangsfase

Skattedirektoratet har imidlertid uttalt at selv om det mottas fakturaer i det overdragende selskapets navn, kan det i en overgangsfase etter fusjonen likevel foreligge fradragsrett for merverdiavgift. Det anbefales at aktuelle leverandører blir informert om fusjonen så snart den er registrert i Foretaksregisteret. Dersom det likevel i en overgangsfase etter fusjonstidspunktet mottas fakturaer som er utstedt i navnet til det overdragende selskapet, kan det dokumenteres at anskaffelsen er foretatt av det overtakende selskapet ved å fremlegge dokumentasjon som viser tidspunktet for fusjonen.

Hva som ligger i begrepet «en overgangsfase» er ikke nærmere definert. Det er derfor noe uklart hvor lenge etter fusjonen merverdiavgift i fakturaer utstedt til det overdragende selskapet kan føres til fradrag i det overtakende selskapet. Ifølge boken Bokføringsloven med kommentarer (Kaaby) har Skattedirektoratet i praksis akseptert gamle foretaksnavn i kjøpsdokumenter inntil en ordinær merverdiavgiftstermin etter endringen. Dette må innebære at hvis fusjonen for eksempel blir registrert i august 2023, vil det godtas at det innfusjonerte selskapets foretaksnavn fortsatt fremgår av fakturaer datert i september og oktober, men ikke fra november.

Du kan lese mer om de avgiftsmessige konsekvensene ved en fusjon i Sticos Oppslag.

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.