Hopp til innhold

Har du rett til lønn på helligdagene i mai, til jul og påske?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Vi går inn i en periode med bevegelige helligdager som gir mange fridager, som nå i desember. Men har du krav på lønn på fridagene?

Lønn på helligdager er ikke lovregulert. Men det er ikke det samme som at du ikke får lønn. Lønn på røde dager, foruten 1. og 17. mai, er ofte regulert gjennom avtaler for eksempel i tariffavtale, arbeidsavtale eller i personalhåndbok. Dersom det ikke er avtalt i forkant, vil du i utgangspunktet ikke ha krav på lønn.

Les også: Har du krav på fri med lønn i jula? 

Lønn for helligdager

Dersom bedriften du jobber i ikke er bundet av tariffavtale eller andre avtaler som regulerer lønn på helligdagene, er det arbeidsgiveren selv som bestemmer om røddagen skal være med eller uten lønn. Arbeidsgivere som er i forkant med avklaringer om lønn eller ikke lønn, slipper diskusjoner rundt dette og sikrer at de ansatte opplever likebehandling og forutberegnelighet. Det er også en trygghet for deg som ansatt at du vet hva du kan forvente deg.

Helligdagene er i utgangspunktet arbeidsfrie dager, men flere yrker er slik at en likevel må jobbe også disse dagene. Lønn for arbeid på helligdager er ikke lovregulert og det må derfor være regulert i tariffavtale, arbeidsavtale eller annen intern avtale. 

Det er bare lønn for arbeid på 1. og 17. mai som reguleres i lovverket. Les mer om dette her

Se våre relevante nettkurs om lønn og personal her

Månedslønn vs. timelønn

Det vil også kunne være forskjell på om du har månedslønn og timelønn. Har du månedslønn så har du lik lønn uansett om det er en måned med mange røde dager, for eksempel i mai, eller en måned uten. Dette fordi månedslønna tar utgangspunkt i årslønn delt på 12 måneder og fordeler seg likt på alle månedene i året.

Har du derimot timelønn får du normalt bare betalt for de timene eller dagene du faktisk jobber. Har du da fri på helligdagene så får du i utgangspunktet heller ikke betalt for dem. Det er imidlertid ikke noe i veien for at arbeidsgiver også kan utbetale lønn på røde dager til timelønte. Dette vil normalt fremgå av avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.