Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Har du rett til lønn på 1. og 17. mai?

- rådgiver i Sticos

Våren er her, og herlige maidager fylt med korpsmusikk og folkeliv er rett rundt hjørnet. Mai er også en god måned med alle sine røde dager, men har du egentlig rett til lønn på alle disse fridagene?

I utgangspunktet har man ikke rett på lønn på røde dager, men vi har et unntak når det gjelder 1. og 17. mai. For 1. og 17. mai er det nemlig fastsatt en egen lov med tilhørende forskrift som regulerer lønn disse dagene, både for arbeidstakere som har fri og for arbeidstakere som må jobbe. Disse dagene er såkalte høytidsdager, mens de andre røde dagene gjennom året er helligdager eller vanlige søndager.

LES OGSÅ: I Sticos Personalhåndbok har vi samlet alt du trenger å vite om arbeidsforholdet på ett sted

Arbeidstakere som har fri

En forutsetning for å ha krav på lønn 1. og 17. mai er at den ansatte normalt ville vært på jobb disse dagene, og at disse dagene ikke faller på en søndag eller annen helgedag. I tillegg må arbeidstakeren ha vært ansatt hos arbeidsgiveren sammenhengende de siste 30 dagene forut, eller så må ansettelsen være ment å vare i minst 30 dager dersom man blir ansatt senere enn dette.

I år faller både 1. og 17. mai på vanlige arbeidsdager, henholdsvis på mandag og onsdag, og 2023 er dermed et godt år for oss arbeidstakere. Arbeidstakere som normalt sett skulle jobbet disse dagene, har nemlig krav på full lønn dersom vilkårene som er nevnt over er oppfylt.

Forskriften regulerer blant annet hvordan lønnen skal beregnes for timelønte, akkordlønte, dagslønte, skiftarbeidere, fastlønte med provisjon og månedslønte som har fri disse dagene. Månedslønte vil jo vanligvis få sin månedslønn uavhengig av hvilke dager 1. og 17. mai faller på, så månedslønte får sin vante lønn uavhengig av røde dager i løpet av måneden.

Arbeidsgiver plikter likevel ikke å betale lønn for 1. og 17. mai dersom en arbeidstaker forsømmer jobben sin uten gyldig fraværsgrunn eller samtykke fra arbeidsgiver enten dagen før eller dagen etter høytidsdagen.

Arbeidstakere som må jobbe

Lov om 1. og 17. mai regulerer også hva en arbeidstaker minimum skal ha betalt dersom han eller hun må jobbe. For 1. og 17. mai fremgår det av forskrift til loven at dersom en ansatt må arbeide disse dagene, skal vedkommende ha et tillegg som for arbeid på søndager. Er det ikke fastsatt noe tillegg for søndager i virksomheten, skal det utbetales et tillegg pr. time på minst 50 % av gjennomsnittslønnen til vedkommende.

Trenger du faglig påfyll? Se vår kursoversikt

Hva med de andre røde dagene i mai?

For de andre helligdagene i mai, Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag, reguleres arbeidstakers rett til lønn av tariffavtale eller intern avtale. Dersom virksomheten ikke er bundet av tariffavtale, bør dette reguleres i intern avtale/personalhåndbok eller i arbeidsavtalen. Dette gjelder spesielt i tilfeller der arbeidstakerne har fri, men det er også lurt å regulere hva som betales dersom en arbeidstaker må jobbe.

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.