Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Hva skjer med ferie som er utsatt på grunn av sykdom?

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Sykdom kan gi arbeidstaker rett til utsettelse av den planlagte ferien, eller at man kan kreve ny ferie tilsvarende de dager man ble syk under ferieavviklingen. Hva er så reglene for når den utsatte ferien skal avvikles?

Fastsettelse av ferien

Arbeidstaker har rett til 3 uker sammenhengende ferie i tidsrommet 1. juni til 30. september. Når sykdom gir rett til utsettelse av den opprinnelige oppsatte ferien i dette tidsrommet, kan den utsatte ferien gis i denne perioden så langt det er mulig, det vil si innen 30. september.

Plikt til å avvikle ferie

Selv om sykdom har gjort at hele eller deler av ferien utsettes, skal allikevel arbeidsgiver legge til rette for og påse at all ferie avvikles innenfor ferieåret, så sant det er nok uker igjen av året. Kan ikke arbeidsgiver innfri ønsket om når den utsatte ferien skal avvikles, er det arbeidsgiver som fastsetter når ferien skal tas.

Overføring av ferie til neste år

Ferieloven gir adgang til at det kan inngås en avtale om overføring av inntil 12 virkedager ferie til neste år. Har virksomheten en avtale om 5 uker ferie, kan også disse ekstra dagene avtales overført.

Dersom det ikke inngås avtale om overføring av ferie som ikke er avviklet, vil ikke ferien forsvinne av den grunn. Den vil automatisk bli overført til neste år.

Forskjellen på den ferien som avtales overført, og den som automatisk overføres i mangel på avvikling, er at arbeidstaker kan kreve erstatning fra arbeidsgiver for at det ikke er tilrettelagt for ferieavvikling i ferieåret.

Mer om sykdom i ferien finner du i Sticos Oppslag. Prøv gratis demo her.

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.