Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Krav til attest ved opphør av arbeidsforhold

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Arbeidstaker har krav på attest ved avslutning av et arbeidsforhold. Vi skal se litt nærmere på reglene rundt dette. Kjenner du til at feilaktige attester som gir gode skussmål kan medføre erstatningsansvar?

Når har arbeidstaker krav på attest?

Etter arbeidsmiljølovens § 15-15 har arbeidstaker som fratrer etter lovlig oppsigelse krav på attest av arbeidsgiver. Det vil si at arbeidsgiver er pliktig til å gi en attest. Formålet med attesten er å sikre arbeidstakeren dokumentasjon på at vedkommende har arbeidet i virksomheten. 

For at arbeidstakeren skal ha krav på attest må vedkommende ha avsluttet arbeidsforholdet på en lovlig måte. Dette vil si at arbeidstakeren ikke har krav på attest i de tilfeller hvor vedkommende forlater arbeidsplassen uten å levere oppsigelse eller ikke jobber ut oppsigelsestiden. 

Arbeidsgiver har kun plikt til å gi attest ved opphør av arbeidsforhold. Det vil si at det foreligger ingen plikt til å gi attest mens arbeidsforholdet løper, for eksempel dersom arbeidstaker har tenkt å søke seg ny jobb.

Arbeidsgiver skal utferdige attest på eget initiativ uten at arbeidstakeren etterspør dette. Arbeidstakeren har krav på å få attesten overlevert på fratredelsestidspunktet. 

Hva gjelder ved avskjedigelse?

Arbeidstaker som blir avskjediget har også krav på attest. Arbeidsgiver er imidlertid ikke forpliktet til å gi attest på eget initiativ ved avskjed, kun dersom arbeidstakeren etterspør dette. Arbeidsgiver kan opplyse i attesten at arbeidstakeren er avskjediget. Attesten skal imidlertid ikke opplyse nærmere om hva som er årsak til avskjedigelsen.

Formkrav og innhold i attesten

Attesten skal utferdiges skriftlig. Det er ikke nok at arbeidsgiveren tilbyr seg å gi muntlig tilbakemelding eller være referanse i ettertid. 

Attesten skal utferdiges av arbeidsgiveren selv, eller noen som kan opptre på arbeidsgiverens vegne. Dersom attesten inneholder nærmere vurderinger av arbeidstakerens utførelse av arbeidet kan det være naturlig at arbeidstakerens nærmeste overordnede utferdiger denne.

Attesten skal minimum inneholde opplysninger om:

 

  • arbeidstakers navn
  • arbeidstakers fødselsdato
  • hva arbeidet har bestått i (gi et bilde av arbeidsoppgaver, ikke bare tittel) 
  • arbeidsforholdets varighet.
  • datering og underskrift av arbeidsgiver

Når det gjelder tilleggsopplysninger kan det reises spørsmål om hvilke opplysninger arbeidsgiveren har rett til å ta med og om det kun skal tas med fordelaktige opplysninger. Relevante opplysninger utover minimumskravene kan være uttalelser om hvordan arbeidstaker har utført arbeidet, evnen til samarbeid, lojalitet, stabilitet sosiale egenskaper osv.   

Arbeidsgiver må ikke overdrive eller gi inntrykk av fordelaktige forhold som ikke er korrekte. Arbeidsgiver kan komme i erstatningsansvar dersom feilaktige opplysningene bidrar til økonomisk tap for en ny arbeidsgiver. Arbeidsgiver kan heller ikke gi ufordelaktige opplysninger som ikke er korrekte.

Det er ingen krav til hvordan attesten overleveres arbeidstakeren. Den kan leveres personlig, sendes eller legges i en posthylle dersom arbeidstakeren ikke har fratrådt. Det er imidlertid arbeidsgiveren som vil ha bevisbyrden for at attesten er overlevert arbeidstakeren.

Dersom arbeidsgiver ikke utferdiger attest, vil dette kunne medføre både erstatningsansvar, pålegg og eventuelt overtredelsesgebyr fra Arbeidstilsynet. 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.