Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Nå kan du jobbe til klokka 23 uten å bryte loven

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Fra 1. juli endres arbeidsmiljøloven slik at du kan jobbe frem til kl. 23.00. Det har frem til nå vært ulovlig i mange tilfeller.

Arbeid i tidsrommet fra kl. 21.00 og til kl. 06.00 er i arbeidsmiljøloven definert som nattarbeid. Dersom det ikke er begrunnet i arbeidets art eller driftsmessige hensyn, er det ikke tillat å arbeide om natten, altså etter kl. 21.00.

For ansatte med dagarbeidstid har denne bestemmelsen satt grenser for når man kan arbeide, og for arbeidsgiver for hvordan arbeidstiden kan fordeles når man ikke er omfattet av unntaksbestemmelsene.

Mange har ikke vært klar over denne regelen, og har derfor brutt loven. Les mer her

Skriftlig avtale må på plass

Den nye bestemmelsen skal åpne for en større fleksibilitet, men bare etter ønske fra den ansatte. Samfunnsutviklingen og ulike familiesituasjoner gjør at ansatte har muligheter, og i større grad et ønske, om å legge deler av arbeidstiden til andre tider enn innenfor normalarbeidsdagen.

En ansatt som ønsker å utføre deler av sin arbeidsdag etter kl. 21.00 kan derfor nå ta initiativ til å inngå en skriftlig avtale med sin arbeidsgiver om det. Arbeidsgiver kan altså ikke be om en slik avtale med sine ansatte. Men det er en forutsetning at arbeidsgiver godtar en slik oppdeling av arbeidsdagen.

Kan ikke jobbe mer

Det er altså den ordinære daglige arbeidstiden som kan deles opp. Til sammen skal arbeidsdagen tilsvare den avtalte daglige arbeidstid. Har virksomheten en ordning med fleksibel arbeidstid for sine ansatte, kan det nå også innarbeides timer frem til kl. 23.00 dersom arbeidstaker inngår en skriftlig avtale med arbeidsgiver.

Kravet til daglig hviletid opprettholdes

Det er ikke gjort noen endringer i kravet til daglig hviletid, som er 11 timer. I virksomheter med tariffavtale kan det avtales kortere daglig hvile, ned til 8 timer, med de tillitsvalgte. Kortere hvile enn 11 timer kan ikke avtales med den enkelte. Den nye regelen betyr derfor at dersom det ikke er inngått avtale med tillitsvalgte om kortere hvile, og det arbeides frem til kl. 23.00, kan man ikke starte arbeid neste dag før kl. 10.00. Har virksomheten en fleksitidsordning med en kjernetid, for eksempel mellom kl. 09.00 og kl. 14.00, vil det i praksis ikke kunne arbeides etter kl. 22.00 for å opprettholde kravet til hviletid og tilstedeværelse i kjernetiden.

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.