Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Når kun far har opptjent rett til foreldrepenger

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Når far har opptjent seg rett til foreldrepenger, men ikke mor - hvilken rett til foreldrepenger har da far?

For å ha rett til foreldrepenger må den som søker ha vært i arbeid med pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene før uttaket starter. I tillegg er det et krav om at man minimum har en årsinntekt tilsvarende ½ G (folketrygdens grunnbeløp). 

8 uker selvstendig rett for far 

I de tilfeller hvor det kun er far som har opptjent seg rett til foreldrepenger, er det i utgangspunktet et krav til at mor er i aktivitet for at far skal kunne motta foreldrepenger. For barn født 2. august 2022 eller senere kan far likevel ta ut 8 uker med foreldrepenger uten at det stilles noe krav til mors aktivitet. Dersom far ønsker å ta ut foreldrepenger ut over de 8 ukene, må mor være i aktivitet (arbeid, utdanning etc.) for at far skal kunne ta ut foreldrepenger. 

Regelverket om foreldrepermisjon finner du i Sticos Oppslag. Har du ikke tilgang til Sticos Oppslag kan du prøve gratis i 7 dager. Registrer deg her. 

Antall uker med foreldrepenger 

Foreldrepengeperioden er 49/59 uker, avhengig av valgt dekningsgrad. Det vil si at dersom man velger 100 prosent dekningsgrad på foreldrepengene, er foreldrepengeperioden 49 uker, og tilsvarende 59 uker dersom man velger 80 prosent dekningsgrad. 

Hvis det kun er far som har opptjent seg rett til foreldrepenger, kan han få hele foreldrepengeperioden med unntak av de ukene som er forbeholdt mor, som er de 3 siste ukene før fødsel og de 6 første ukene etter fødsel. Det vil si at far maksimalt kan ta ut 40/50 uker med foreldrepenger.

Er barnet født 2. august 2022 eller senere, kan far likevel ta ut foreldrepenger i den perioden som ellers er forbeholdt mor. Se Fedres rett til betalt permisjon i forbindelse med fødsel. 

Medmor 

De rettigheter som gjelder far i denne artikkelen, gjelder tilsvarende for medmor. 

Sticos Personal hjelper deg med å oppfylle lovpålagte krav og å sikre gode rutiner i personalarbeidet. Les mer

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.