Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Ny skattemelding for 2023: Hvilken løsning bør du velge?

- rådgiver i Sticos

Fra og med inntektsåret 2023 må alle selskap sende skattemelding via et regnskaps- eller årsoppgjørssystem. Mange må derfor velge en annen løsning for det kommende årsoppgjøret enn for 2022. Sticos har kurs for bedre innsikt.

Skattemelding på Altinn utgår

Nærmere 33 000 selskap fikk 24. august 2023 brev fra Skatteetaten om at de for inntektsåret 2023 må sende inn skattemeldingen eller selskapsmeldingen fra et regnskaps- eller årsoppgjørssystem. Dette er selskap som har sendt inn skattemelding/selskapsmelding for 2022 ved å fylle ut skjemaene med næringsoppgave og andre vedlegg direkte på Altinn. Men fra og med førstkommende årsoppgjør er det ikke lenger mulig å benytte skjema, og det blir heller ikke utviklet noen tasteløsning for selskap på Altinn eller Skatteetaten.no. Alle næringsdrivende selskap, som for eksempel AS, ANS og DA, må fra årsskiftet sende inn skattemelding og næringsspesifikasjon for inntektsåret 2023 digitalt fra et system. Det gjelder uavhengig av selskapets størrelse eller type.

Bli klar for ny skattemelding med Sticos

Meld deg på vårt nettkurs, hvor vi vil veilede deg gjennom endringene i ny skattemelding for 2023. Gjennom praktiske eksempler vil vi demonstrere løsninger i to forskjellige årsoppgjørsprogrammer: Visma Periode & År og Maestro Sky. Dette kurset gir deg den kunnskapen du trenger for effektivt å takle overgangen til ny skattemelding. Du kan lese mer og melde deg på her: Slik får du kontroll på ny skattemelding

Vi har også to nettkurs hvor vi viser løsningen i de to systemene slik det var for inntektsåret 2022:

Muligheter og valg

For de som tidligere har benyttet Altinn for registrering av skattemeldinger er det to alternativer for inntektsåret 2023:

  • Skaffe et egnet system som passer for virksomhetens behov, eller
  • Engasjere en regnskapsfører eller revisor som allerede bruker et passende system.

Hvis du vurderer å kjøpe et system, er det lurt å ta kontakt med aktuelle leverandører for å finne ut om deres system dekker dine spesifikke behov. Vær oppmerksom på at ikke alle systemer har like god funksjonalitet for alle selskapstyper, bransjer og skatteforhold. Det er også viktig å sette deg godt inn i både systemet og ny skattemelding med næringsspesifikasjon generelt. Sticos anbefaler å ta et eller flere kurs om temaet.

Skal du bytte system?

I tillegg til disse 33 000 selskapene som må finne et alternativ til Altinn, er det også mange regnskapsførere,  revisorer og selskaper som brukte årsoppgjørsprogrammene Finale og Total for 2022. Disse må nå velge en ny løsning som støtter den nye skattemeldingen. Regnskapsførere og revisorer som tar på seg oppdrag for mange ulike bransjer og selskapstyper, bør styre unna de mindre komplette løsningene, og velge et system som håndterer mange ulike skatteforhold.

Hvilket system bør du velge?

Det ideelle systemvalget varierer fra selskap til selskap, avhengig av bransje, selskapstype og individuelle preferanser. Tilgjengelig hjelp fra brukerstøtte eller fra kjente som allerede benytter systemet kan også være avgjørende. Noen selskaper vil også dra nytte av skybaserte løsninger, mens andre kanskje ikke har behov for dette. For å gjøre det beste valget, anbefaler Sticos at du prøver ut systemet opp mot dine behov. 


Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.