Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Nye satser for diett

- rådgiver i Sticos

Mange som kontrollerer reiseregninger synes det kan være utfordrende med beregning av skattefri og skattepliktig diett. Denne beregningen har fra 2024 blitt enda mer komplisert hvis det er avtalt at diett skal dekkes i henhold til statens satser.

Avtale om statens satser for diett 

Arbeidsgivere som har avtalt med sine arbeidstakere at de betaler statens satser for diett ved yrkesreiser, har nå fått en ny utfordring. Dette fordi det i enkelte land er oppgitt sats i lokal valuta. Arbeidsgivere som har avtalt at de følger kun de skattefrie satsene kan fortsette som før, men med de nye satsene for skattefri diett. 

Lokal valuta

Ikke alle land har fått lokal valuta i statens satser. Sats i lokal valuta gjelder kun de land der Norges Bank offentliggjør daglige valutakurser. Derfor vil du for enkelte land fremdeles se satsen i norske kroner. De land som har lokal valuta må omregnes til norske kroner daglig for å få frem differansen over hva som er skattefritt og skattepliktig beløp av dietten.

Slik sikrer du riktig beregning av diett

Synes du det høres komplisert ut, så har Sticos en kalkulator som enkelt regner ut diett etter statens satser og de skattefrie satsene. Statens særavtaler for reiser har i tillegg et eget regelverk for hvordan dietten beregnes. Denne avtalen avviker noe i forhold til regelverket for skattefri diett. I kalkulatoren får du også frem hvilke beløp som blir skattefri og skattepliktig av dietten. 

Kalkulatoren er oppdatert med alle satsene for 2024 i riktig valuta. I tillegg vil de land som har lokal valuta bli omregnet med valutakursene daglig fra Norges Bank. 
Prøv kalkulatoren for beregning av diett og måltidstrekk her

 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.