Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Sanksjoner mot Russland: Hva bør du som regnskapsfører være oppmerksom på?

- rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Sammen med flere andre land har Norge besluttet å innføre økonomiske sanksjoner mot Russland og Hviterussland for å få stoppet krigen. Disse rammer først og fremst innbyggere i Russland og Hviterussland, men hvilke ringvirkninger vil disse ha for norsk økonomi?

Den siste tiden har situasjonen i Europa endret seg betraktelig og verden er vitne til handlinger de fleste av oss ikke trodde ville oppstå i 2022. Norge sammen med flere land har besluttet å innføre økonomiske sanksjoner mot Russland og Hviterussland for å hindre de i å fortsette krigen. Disse sanksjonene rammer først og fremst innbyggere i Russland og Hviterussland, men vil etterhvert også ha ringvirkninger inn i norsk økonomi.

Kjenn din kunde prinsippet

Som regnskapsfører skal du legge vekt på kjenn-din-kunde prinsippet i risikovurderingen av kundene. Å følge dette prinsippet innebærer at du er kjent med hvilken virksomhet din kunde driver, og hvordan transaksjonsflyten vanligvis foregår. Det er denne kunnskapen om kunden som gjør deg i stand til å oppdatere risikovurderingen ved å identifisere endringer i adferd, handelsmønster og transaksjonsflyt.

Sjekk gjerne ut hvordan Sticos hjelper deg med å forenkle prosessen rundt risiko og hvitvasking for kundene dine. Les mer om Sticos Oversikt

Hva bør du gjøre?

Hvis du har kunder i kundeporteføljen din som har kunder eller leverandører i sanksjonerte land bør du se til at risikovurderingen endres til høy og setter av ressurser til å overvåke transaksjonene. 

Som regnskapsfører er du pliktig til å gjennomføre løpende oppfølging av kundeforhold og bør vurdere å endre omfanget av dette for de kundene som blir direkte berørt av sanksjonene. Generelt skal du alltid være oppmerksom på endringer i transaksjonsmønster, men for kunder klassifisert som høyrisikokunder er endringer i transaksjoner og pengestrøm noe du skal være ekstra våken på.

Eksempler på endringer kan være plutselig eller økt bruk av kryptovaluta til å handle, eller at pengestrøm følger andre mønster enn de tidligere har gjort. 

Det kan også være lurt å gå i dialog med disse kundene for å informere de om sanksjonene slik at de er klar over hvilken konsekvens dette har for de. På regjeringens sine sider finner du informasjon om hvilke sanksjoner som er innført og de har også egne kanaler du kan nå de på hvis du har spørsmål.

Uavhengig av dagens situasjon så er regnskapsfører pliktig til å følge hvitvaskingsloven og rapportere til Økokrim om enhver aktivitet som mistenkes å bidra til hvitvasking og terrorfinansiering. 

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Følg Sticos på FacebookLinkedIn og meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.