Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Skal Coop-ansatte skattlegges når de handler hos Coop?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

I en fersk uttalelse har Skattedirektoratet forsøkt å klargjøre regelverket rundt skattlegging av naturalytelser, blant annet personalrabatter.

Uttalelsen inneholder til sammen 55 spørsmål og svar og gir en rekke avklaringer, men noen av svarene har bare gitt oss enda flere spørsmål. 

Et av spørsmålene gjelder ansatte som får kjøpeutbytte når de handler hos arbeidsgiveren. Ansatte hos Coop er et godt eksempel. Slik kjøpeutbytte er allment tilgjengelig for alle som er medlemmer, men de ansatte kan få en høyere prosentvis opptjening. Spørsmålet er om de ansatte skal skattlegges for denne fordelen.

Svaret fra Skattedirektoratet er noe underlig. For det første sier de at kjøpeutbytte er en kontantytelse, altså ikke en varerabatt, og kommer derfor ikke inn under de mer gunstige reglene om personalrabatter. Dette kan nok være rett, siden det er et subtilt skille mellom å få en lavere pris i det man betaler (rabatt) og det i ettertid å få utbetalt en andel av hva man har betalt (kjøpeutbytte). Men det må sies å være et hårfint skille.

Videre sier de at hele kjøpeutbytte er skattepliktig som lønn. Altså ikke bare den økte andelen, men også den andelen som vanlige medlemmer ville ha fått. Dette synes å stride mot selve grunnregelen i skatteretten, som sier at man skal skatte for «enhver fordel vunnet ved arbeid». Å få et kjøpeutbytte som er fritt tilgjengelig for alle i Norge kan neppe sies å være en fordel vunnet ved arbeid. En naturlig tolkning av regelverket ville vært at de ansatte bare skattlegges for den økte andelen kjøpeutbytte. 

Jeg håper Skattedirektoratet vil utdype svaret sitt litt mer, og enten rette opp i uttalelsen eller vise hvor jeg har misforstått eller tatt feil. Slik svaret står nå så gir man rett og slett de Coop-ansatte en sterk oppfordring til å bli medlem i Trumf eller Æ, hvor de skattefritt kan få rabatter og andre fordeler.  

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Følg Sticos på FacebookLinkedIn og meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.