Hopp til innhold

Skjermbriller og kasseapparat

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Har ansatte i butikker som daglig arbeider foran et kasseapparat med dataskjerm krav på synsundersøkelse og databriller?

Denne artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan være utdatert.
Les heller: Når har ansatte rett til øyeundersøkelse og databriller?

Direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim Webb, forteller at de har fått flere henvendelser om de moderne kasseapparatene i butikkene er å anse som dataskjermer.

Tre vilkår må ligge til grunn hvis dette skal bli aktuelt.

  • skjermens størrelse
  • hvor ofte de står/sitter foran skjermen
  • hvor lenge arbeidstakeren står/sitter foran skjermen.

Vår konklusjon er at frittstående skjermer av en viss størrelse koblet til en datamaskin i for eksempel til et moderne kassaapparat, kan være omfattet av begrepet dataskjerm. Her gjelder forskriften om organisering, ledelse og medvirkning. Det kan gi rettigheter lik andre som arbeider foran dataskjermer, forklarer Webb.

Arbeidstilsynet skriver i tillegg at begrepet «dataskjerm» også må kunne omfatte dataskjermer som er koblet til industrimaskiner med andre typer maskinvare. Det kan være skjermer til bruk i eksempelvis 3D-printere, fresemaskiner og vannskjærere.

Forskriften om organisering, ledelse og medvirkning stiller opp ytterligere to vilkår som må være oppfylt for at det skal kunne gi rettigheter og plikter, sier Webb. Det ene er at arbeidet ved dataskjermen må skje jevnlig. Det andre er at arbeidet ved dataskjermen må utgjøre en betydelig del av arbeidstakerens arbeid.

For ytterligere informasjon kan du lese her: http://www.arbeidstilsynet.no/nyhet.html?tid=260742

Kilde: Arbeidstilsynet

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.