Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Trusler og vold på arbeidsplassen – vi kan ikke akseptere dette

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø (NOA) har nylig gjort en undersøkelse om vold og trusler i norsk arbeidsliv. Det er nedslående resultater som legges frem. 7,5 % av de ansatte har oppgitt at de opplever vold eller trusler på arbeidsplassen sin og dette utgjør faktisk 200 000 personer. Ansatte i helse- og sosialsektoren er mest utsatt.

1. januar 2017 ble kravene til arbeidsgiver om risikovurdering av vold og trusler på jobb skjerpet. Sticos omtalte de nye reglene i desember 2016 som blant annet innebærer et krav om at virksomheten skal kartlegge:

• hvilken risiko det er for at arbeidstakerne kan bli utsatt for vold eller trusler
• at arbeidstakerne får nødvendig opplæring i forebygging og håndtering av volds- og trusselsituasjoner • at arbeidstakerne og deres tillitsvalgte får nødvendig informasjon om blant annet hvilke rutiner som er satt i verk for å forebygge, håndtere og følge opp volds- og trusselsituasjoner
• at virksomhetene gjennomfører de tiltakene som må til, og at ansatte som blir utsatt for vold og trusler blir fulgt opp på en god måte i etterkant.

Mange tilsyn i 2017

Arbeidstilsynet har hittil i 2017 gjennomført 263 tilsyn i helse- og sosialsektoren med dette temaet. Så langt er erfaringen at 6 av 10 virksomheter har for dårlige kartlegginger og risikovurderinger. Det vil si at de heller ikke har iverksatt nødvendige tiltak for å beskytte sine arbeidstakere slik de har plikt til. I tillegg er det et krav i lovverket at man spesielt skal risikovurdere alenearbeid. Også her mangler 6 av 10 virksomheter slik risikovurdering. Lovens krav om nødvendig opplæring følges heller ikke i nær 40 % av tilsynene.

Kampanje

Arbeidstilsynet setter derfor i gang en kampanje for å sette dette alvorlige temaet på dagsorden til arbeidsgivere i hele Norge. Kampanjen er spesielt rettet mot helse- og sosialsektoren. 1 av 5 ansatte i denne sektoren har opplevd vold og trusler på jobb. Det er mer enn dobbelt så mange sammenlignet med andre arbeidstakere. Målet med kampanjen er å bevisstgjøre arbeidsgivere om det ansvaret de faktisk har for å forebygge at deres ansatte blir utsatt for trusler og vold. Men det er også viktig at ansatte som opplever vold og trusler melder fra slik at arbeidsgiver skal kunne iverksette nødvendige forebyggende tiltak.

 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.