Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Vi tror på mangfold og heier på alle kvinner i bransjen

I dag markerer Sticos den internasjonale kvinnedagen og heier litt ekstra på de smarte, innovative og kreative damene som jobber her, og i resten av landet. Uten dem hadde vi ikke fått hjulene til å gå rundt alle disse årene.

Som en del av vår markering av kvinnedagen ønsker vi å trekke frem tre ansatte som, med hver sin kompetanse og utradisjonelle yrkesvalg, spiller viktige roller i Sticos. 

Kvinner i tech

Deres yrkesvalg ble beskrevet som utradisjonelt fordi i Norge er det kun 29 % av alle som jobber innen tech som er kvinner. Om man tar et raskt google-søk finner man flere hundre artikler som, på hver sin måte, beskriver nødvendigheten for flere kvinner i tech uten at de kommer til et fasitsvar på hvordan. Derfor har vi tatt en prat med Bente, Victoria og Ingrid for å få høre litt mer om hva det var som fikk dem til å teste ut tech-bransjen og hvilke tiltak de tror skal til for å lokke flere unge kvinner inn i samme bransje. Men først må vi bli litt bedre kjent med dem.

Kvinner i tech 2024th. Ingrid Valla, Bente Sandblost og Victoria Westin. 

Ingrid Valla jobber som systemutvikler og tech lead hos oss, og har jobbet i Sticos i snart ti år. Victoria Westin har jobbet som UX Designer i Sticos i snart to og et halvt år. Bente Sandblost har jobbet i Sticos siden 2006 og jobber i dag som Product Manager for Sticos Oversikt.

Alle tre har havnet hos oss i Sticos, men deres veier hit har vært veldig forskjellige 

Når Victoria får spørsmålet om hvordan hun endte opp med en jobb i teknologibransjen sier hun at det hele egentlig var litt tilfeldig. 

Da jeg skulle velge studie var jeg ganske bestemt på at jeg ville til Bergen. Jeg ville oppleve kysten og prøve noe nytt. En lengre periode var jeg ganske bestemt på at biologi var min vei å gå, men da ville jeg ikke fått bruk for min kreative side, noe jeg alltid har ønsket. 

Videre forteller hun at hun alltid har hatt et ønske om å kunne få jobbe med noe kreativt og kunne bruke sine kreative sider på jobb. Så når hun fikk øynene opp for medie- og interaksjonsdesign, skjønte hun at hun hadde funnet sin vei. Victoria ble plukket opp av en rekrutterer rett fra skolebenken og inn i Sticos. Hun var litt i tvil om hun skulle gå mer skole, men til slutt ble jobb det riktige valget for Victoria. Så inntil videre er mer utdanning satt litt på vent. 

Når Ingrid blir spurt det samme forteller hun også at det hele egentlig var litt tilfeldig. 

Det var egentlig litt tilfeldig for meg også.  Jeg startet på data hos det som da het HiST etter at jeg hadde gått ett år med engelsk grunnfag og kjente at jeg hadde behov for en mer konkret utdannelse. 

Ingrid har alltid vært fan av realfag, så når alt kom til alt virket ingeniørfaget som en god match for henne. Det at hun til slutt endte opp med å gå videre med data, tror hun faktisk skyldes god markedsføring rettet mot jenter på den tiden, sier hun med et smil. Før Ingrid startet i Sticos jobbet hun i flere år i Thales som systemutvikler. 

Bente sin vei inn i teknologibransjen var litt annerledes. Før hun startet i Sticos, jobbet Bente som revisor i et større revisjonsselskap. Hun hadde behov for å komme seg ut av de litt traurige og kjedelige arbeidsoppgavene, men var ikke interessert i å starte på et nytt utdanningsløp. 

Jeg kjente til Sticos og hadde et godt inntrykk, og jeg likte at det var mer kommersielt enn revisjon. Jeg syntes det var spennende med digitale verktøy og hvordan de kunne forenkle arbeidsoppgaver. Det som trigget meg var vel at jeg skulle få jobbe nettopp med et slikt verktøy som jeg selv hadde brukt. Nemlig utvikling av og opplæring av brukere, i den gangen Sticos Årsoppgjør, som vi hadde da. 

Hvorfor Sticos? 

Både Ingrid og Bente har nå vært i Sticos i flere år. Når de får spørsmålet om hvorfor de har blitt i værende i alle disse årene trekker, begge to frem at varierte arbeidsoppgaver og et godt tverrfaglig samarbeid som viktige årsaker. 

Bente forteller videre at hun trives så godt på jobb fordi jobben er meningsfull. 

Jeg er med på å lage et verktøy som spiller en rolle for våre kunder. Vi ser at vi faktisk skaper kundeverdi og tilbyr løsninger som brukes av flere tusen hver eneste dag. I tillegg synes jeg det er veldig spennende og være på en teknologisk reise hvor det skjer ting hele tiden og hvor jeg stadig får lært noe nytt. Sist men ikke minst, er det å være en del av et dedikert team med tverrfaglig kompetanse, som hver dag strutter av engasjement og ideer, det som virkelig gir meg glede og energi i hverdagen. 

For Victoria sin del er dette hennes første jobb etter endt utdannelse, så hun kan ikke sammenligne den med så mye, men forsikrer oss om at hun ikke hadde blitt i jobben om den ikke ga henne gode utfordringer og utspring for sin kreativitet. I tillegg synes hun at det er veldig spennende å jobbe i en bedrift som Sticos, som har lagt vekt på å bygge opp et stort miljø inhouse. 

Jeg lærer noe og får utfordret meg selv hver dag. Det er veldig godt å jobbe med så mange flinke og kunnskapsrike folk som jobber innenfor samme og lignende felt som det jeg gjør. 

En mannsdominert bransje som skriker etter arbeidskraft

Teknologibransjen har alltid vært et mannsdominert felt. Det har blitt sett på typiske “mannejobber” og damer har av vane trekt mer inn mot sektorer som helse og service. Om vi ser på tall og statistikk snur trenden sakte, men sikkert. Men hva tenker Bente, Ingrid og Victoria om problemstillingen? Hvordan skal vi få flere kvinner interessert i tech? 

Alle tre trenger litt betenkningstid, når de får spørsmålet om hva som skal til for å få flere kvinner interessert og inn i tech-bransjen. Ingrid Valla er den første som tar ordet. 

Jeg tror det er viktig at bedrifter og utdanningsinstitusjoner starter tidlig med å vise seg frem og hva de holder på med, gjerne tidlig på videregående. I tillegg tror jeg at det er smart å kjøre på med mer målrettet markedsføring mot jenter og kvinner som også viser havet av mulighetene som finnes innen tech. 

Victoria er den siste til å forlate skolebenken av de tre, og hun mener at det er mer fokus på jenter og tech enn noen gang før. Hun er sikker på at det kommer til å gi positive ringvirkninger, og tror at statistikken for kvinner i tech kun kommer til å ha en positiv utvikling i mange år fremover. 

Bente synes at dette var et litt vanskelig spørsmål å svare på, det er mange forskjellige faktorer som spiller inn, men bygd på egen erfaring tror hun at det er mange unge som ikke aner hva de egentlig vil jobbe med i voksen alder. Voksenlivet er langt fremme og det er et hav av retninger og spennende valg. 

Det handler om følelser, fornuft og påvirkning fra venner og familie. Det er nok ikke mange som har det helt tydelige og klare synet på at dette er det jeg brenner for å holde på med. Mange jenter er svært sosiale og ønsker å jobbe med mennesker innenfor tjenesteytelse eller omsorg. De tenker kanskje at teknologi er noe kjedelig du sitter foran en pc og gjør - alene. De tenker på koding og stereotypiske “nerde-fag”. Vi må synliggjøre at teknologi er kreativitet, service og teamarbeid. Vi må få unge jenter til å se forskjellen de kan være med på å skape, og hvordan teknologien virkelig hjelper andre mennesker. Jo flere jenter som ser hvor gøy det er å skape noe og få teknologien til å gjøre som du vil, være med på fremtiden og ikke minst lære nye ting hele veien. Vi må framsnakke og begeistre, så skal du se at både damer og jenter strømmer inn i teknologibedriftene. 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.