Hopp til innhold

Kan sykmeldte arbeidstakere sies opp?

- Advokat og rådgiver i Sticos

Sykmeldt arbeidstaker har ikke et generelt vern mot å bli oppsagt, men de første tolv månedene av sykefraværet kan ikke den sykmeldte sies opp begrunnet i sykefraværet.

Sykefravær er ikke saklig grunn for oppsigelse i verneperioden

Arbeidsgiver som sier opp en arbeidstaker, må som hovedregel ha en saklig grunn for oppsigelsen.

Sykefravær kan ikke være saklig grunn for oppsigelse det første året av fraværet. Dette gjelder selv om det på et tidligere tidspunkt er klart at arbeidstakeren ikke vil bli i stand til å gjeninntre i stillingen sin. Denne perioden med forsterket oppsigelsesvern kalles verneperioden. 

Forbudet mot at arbeidsgiver kan si opp en arbeidstaker på grunn av sykefravær i verneperioden gjelder kun arbeidstakere som har varslet arbeidsgiver om fraværet og dokumentert det på riktig måte.

Andre forhold enn sykefravær kan være oppsigelsesgrunn, også i verneperioden

En arbeidstaker som har sykefravær kan, i samme grad som friske arbeidstakere, sies opp av andre grunner enn sykefravær, også i verneperioden. Eksempelvis dersom en virksomhet skal nedbemanne, har ikke sykmeldte generelt et sterkere vern mot oppsigelse i slike tilfeller enn friske arbeidstakere har.

Men, blir en sykmeldt arbeidstaker oppsagt i verneperioden, anses oppsigelsen i en rettslig vurdering å være begrunnet i sykefraværet med mindre noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Arbeidsgiveren må da, i en eventuell rettssak, kunne overbevise retten om at oppsigelsen er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold, helt uavhengig av arbeidstakerens sykefravær.

Etter verneperioden kan sykefravær være oppsigelsesgrunn 

Hvis arbeidstakeren fortsatt er helt eller delvis sykemeldt etter at verneperioden er utløpt, kan sykefraværet gi arbeidsgiver saklig grunn til oppsigelse. Men dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

I vurderingen av om sykefraværet kan være saklig grunn for oppsigelse må belastningen opprettholdelse av arbeidsforholdet har for arbeidsgiver, veies opp mot belastningen oppsigelse vil medføre for arbeidstaker. En rekke forhold er relevant i vurderingen, herunder:

  • arbeidstakers utsikt for bedring innen kort tid
  • om arbeidstakeren har oppfylt sin aktivitets- og medvirkningsplikt
  • arbeidstakers muligheter for å kunne skaffe seg nytt arbeid
  • om arbeidsgiver har oppfylt sin tilretteleggingsplikt
  • om arbeidsgiver har vurdert og ev. tilbudt arbeidstakeren alternative arbeidsoppgaver eller omplassering
  • belastningen opprettholdelse av arbeidsforholdet vil påføre arbeidsgiver

For utfyllende informasjon om disse punktene se vårt emne i Sticos Oppslag om oppsigelse på grunn av sykefravær.

Har du ikke tilgang til Sticos Oppslag kan du prøve gratis: 

Drøfte før beslutning

Før arbeidsgiver bestemmer seg for om arbeidsforholdet skal bringes til opphør, begrunnet i sykefravær eller andre forhold, skal saken som den klare hovedregel drøftes med arbeidstakeren. For mer informasjon om drøftelsesmøte og mal for innkalling, se vårt emne i Sticos Oppslag om Individuelle drøftinger før avslutning av arbeidsforhold (drøftelsesmøte).

Beviskrav

Dersom arbeidsgiver bestemmer seg for å si opp arbeidsforholdet og arbeidstaker bestrider lovligheten av oppsigelsen, er det arbeidsgiver som i en eventuell rettssak må overbevise retten om at det foreligger saklig grunn for oppsigelse av arbeidstakeren.


Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.