Hopp til innhold

Plikter og ansvar ved bruk av utenlandsk arbeidskraft

- Rådgiver i Sticos

Ved innleie eller bruk av entrepenører eller underleverandører fra utenlandske selskap, oppstår det en del plikter for oppdragsgiver. Brudd på disse pliktene kan medføre store bøter og pålegg fra tilsynsmyndighetene eller A-krimetaten.

Registreringsplikt ved arbeid i Norge

Innleie av arbeidskraft fra et utenlandsk bemanningsbyrå (virksomhet som har til formål å drive utleie), er kun tillatt når bemanningsbyrået er registrert i Enhetsregisteret og registrert som arbeidsgiver hos Skatteetaten. 

Norske virksomheter som gir oppdrag til utenlandske selskap skal rapportere dette til Skatteetaten. Utenlandske underleverandører skal også registrere sine arbeidstakere i Norge.

Oppdraget rapporteres i Oppdrags- og arbeidsforholdsregisteret. (OAR).  Mindre oppdrag hvor det er avtalt vederlag under kr 20 000, er unntatt fra rapporteringsplikten. 

Det er oppdragsgivers plikt å rapportere oppdraget. Den utenlandske oppdragstakeren har plikt til å rapportere arbeidstakerne som jobber på oppdraget.

Rapporteringen gjøres på skjema RF-1199/RF-1198 i OAR-portalen hos skatteetaten. Fristen er den 5. i måneden etter at arbeidet ble påbegynt. Dersom oppdraget mv. påbegynnes etter den 20. i en kalendermåned, forlenges fristen til den 15. i den påfølgende kalendermåneden.

Forsømmelse av opplysningsplikten kan føre til sanksjoner i form av tvangsmulkt eller overtredelsesgebyr.

I og med at det utenlandske selskapet har arbeidstakere i Norge, må de ha et norsk organisasjonsnummer for å kunne foreta nødvendige rapporteringer. Den utenlandske arbeidsgiveren må blant annet innrapportere lønn, trekke skatt, og innbetale arbeidsgiveravgift til Norge. Merk at arbeidsgiveravgiften skal betales til bostedslandet dersom arbeidstakeren er trygdet der. 

Har du ikke tilgang til Sticos Oppslag? Prøv gratis i 7 dager ved å registrere deg her

Innleie av arbeidskraft

For å kunne leie inn eller ut arbeidstakere fra et bemanningsforetak, må foretaket være godkjent av Arbeidstilsynet. Ved innleie fra et bemanningsforetak, enten det er et norsk eller utenlandsk selskap, har innleier plikt til å opplyse utleier om lønns- og arbeidsvilkår i innleievirksomheten. Formålet er at arbeidsgiver kan oppfylle kravet til likebehandling for de innleide arbeidstakerne. Likebehandlingsprinsippet går ut på at innleide skal gis de samme lønns- og arbeidsvilkår som om de var ansatt i innleievirksomheten. Innleier skal innhente dokumentasjon på at dette etterleves.

Bruk av utenlandske entreprenører eller underleverandører

Allmenngjøringsloven med forskrifter skal sikre arbeidstakere i en del bransjer en minstelønn ved arbeid i Norge. Ved bruk av entreprenører eller underleverandører plikter oppdragsgiver å informere om lønns- og arbeidsvilkår for alle bransjer som er omfattet av allmenngjøringsforskriftene, det vil si allmenngjorte tariffavtaler, samt påse at allmenngjøringsforskriftene etterleves.
Forskrift til allmenngjøringsloven, Forskrift om informasjons- og påseplikt og innsynsrett, pålegger virksomheten å både informere om allmenngjorte tariffavtaler for aktuell bransje, og påse at entreprenør eller underleverandører følger forskriftene. Hovedleverandør kan også be om dokumentasjon på at kravene oppfylles.

A-krim samarbeid

Som et tiltak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet er det opprettet et tverretatlig a-krimsamarbeid mellom Arbeidstilsynet, NAV, Politiet, Skatteetaten og Tollvesenet. 

Åtte A-krimsenter er etablert i de største byene i Norge. I tillegg noen lokale senter i enkelte fylker. A-krimsentrene har til formål å både forebygge og avdekke arbeidslivskriminalitet.

Viktig med gode rutiner

For at virksomhetene skal oppfylle sine plikter etter likebehandlingsprinsippet og allmengjorte forskrifter om lønns- og arbeidsvilkår, er det viktig å ha gode rutiner for hvordan, og av hvem, dette arbeidet skal utføres.

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.