Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Nakenbilde av leder havnet hos underordnet ved et uhell

- Advokat og rådgiver i Sticos

Tenk deg situasjonen, du er daglig leder og ved et uhell sender du et nakenbilde av deg selv til en av dine underordnede. En slik episode ble nylig behandlet i Diskrimineringsnemda.

Hadde jobbrelatert samtale på nattestid

Lederen og den underordnede hadde en jobbrelatert samtale på kommunikasjonsplattformen Messenger sånn i ett-tiden en februarnatt i 2021. Den underordnede mottok i denne forbindelse et bilde fra sjefen. Ikke ett bilde av bedriftslogoen, nei, det var en selfie. Og, ikke en hvilken som helst selfie, men et bilde som viste sjefens ansikt og kropp, liggende naken på en sofa, og sentralt i bildet var sjefens penis. Kameravinkel; tatt ovenfra og vinklet ned.

Lederen sletter nakenbilde

I en fei, noen sekunder etter at bildet ble oversendt, sletter lederen bildet. Den underordnede hadde imidlertid allerede rukket å se bildet av lederen sin “i Adams drakt”, men det var ikke lederen klar over. Lederen skriver deretter til sin underordnede at det ikke var meningen å sende dette bildet til vedkommende. Deretter snakker de ikke mer om den saken.

Klikk her for å prøve Sticos Oppslag gratis i 7 dager

Anså seg utsatt for seksuell trakassering

Første gang den underordnede snakker om denne hendelsen med noen, er i august 2022, halvannet år etter at det skjedde. Den underordnede mente bildet ikke ble feilsendt, og anså seg utsatt for seksuell trakassering.

En arbeidstaker som anser seg seksuelt trakassert kan ta saken inn til Diskrimineringsnemda for behandling, som et alternativ til domstolen. I september 2022, tar han saken inn for Diskrimineringsnemda.

I juli i år behandlet Diskrimineringsnemda saken.

Forbudet mot seksuell trakassering var ikke brutt

Med seksuell trakassering menes etter loven enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.

Oversendelse av et nakenbilde kan være seksuell trakassering, men dette beror på omstendighetene rundt handlingen. Et sentralt spørsmål i denne saken var om bildet var feilsendt. Diskrimineringsnemda fant det bevist at bildet var feilsendt. Det var videre en isolert hendelse. Det hadde ikke vært noen form for upassende kommunikasjon ellers mellom lederen og den underordnede. 

Diskrimineringsnemda konkluderte med at lederen ikke hadde brutt forbudet mot seksuell trakassering overfor den underordnede. Avgjørende for nemndas konklusjon var at bildet ble sendt ved et uhell og at lederen umiddelbart tok konsekvensene av dette uhellet ved å slette bildet og sende en melding til mottakeren om at dette var feilsendt. Vedtaket i sin helhet finner du her

I Sticos Oppslag finnes mer informasjon om seksuell trakassering. Har du ikke tilgang kan du prøve det helt gratis og uforpliktende. 

 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.