Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Slik ansetter du drømmekandidaten

- Advokat og rådgiver i Sticos

En feilslått ansettelse kan koster mye penger. Med Sticos Lederhåndbok får du tips til hvordan du går fram for å finne den perfekte kandidaten til jobben.

Må du ansette ved avgang?

Det første spørsmålet en leder må stille seg når noen slutter, er om det er behov for å ansette en ny. Ofte ser vi at det går automatikk i å fylle på med ny arbeidskraft, men det faktiske behovet må alltid ligge til grunn for en ansettelse.

I mange tilfeller er det mer enn nok ressurser på en arbeidsplass til at arbeidsoppgavene til den som slutter kan fordeles på de resterende medarbeiderne. Kanskje er noen av oppgavene overflødige? Eller er de like relevante å fortsette med?

Utlysningsteksten – hold deg nøktern

Når avgjørelsen er at dere må ansette, er det på tide å skrive en skikkelig god utlysningstekst. Utlysningsteksten må utformes med tanke på to formål; nemlig å selge inn stillingen hos målgruppen, og å utgjøre en silingsfunksjon som bidrar til at det er de rette personene som søker. Er doktorgrad et absolutt krav for å ansettes, må dette inn i teksten. Slik avgrenses og synliggjøres målgruppen.

Vær også bevisst på å gi et realistisk bilde av bedriften. En realistisk beskrivelse bidrar til å gi mulige kandidater et bedre bilde av hvilke forventninger som stilles til den som ansettes, og arbeidsgiver bedre mulighet for å møte forventningene til vedkommende. Noe som igjen bidrar til økt jobbtilfredshet og lavere turnover.

Lurer du på hvordan du skriver den perfekte utlysningsteksten? I Sticos Lederhåndbok får du oppskriften. Prøv gratis demo her.

Velg den beste - ikke den mest sjarmerende

Før intervjurundene går i gang er det viktig å utforme en detaljert kravspesifikasjon. Gå gjennom denne både før og etter et intervju. Kandidaten kan nemlig ha mange gode egenskaper som gagner selskapet, men som ikke er det dere leter etter i akkurat denne runden.

Vær også klar på hvilke egenskaper som egner seg sammen med medarbeiderne som allerede jobber hos deg. Det kan være sterke personligheter i det teamet den nyansatte skal inn i, og dere ønsker en nyansatt med både faglige og personlige egenskaper som komplementerer resten av kollegiet.

Husk også å holde alle søkerne oppdatert på prosessen. Send en mail og informer om at søknaden er mottatt, og tilsvarende når dere har innstilt en person til jobben. Ikke glem at alle som søkte på jobben, men ikke fikk den, kan gå rundt og fortelle om sin opplevelse av din bedrift.

Hva mer har dere å tilby enn lønn?

Når dere har funnet den perfekte kandidaten til jobben, gjelder det å dra i havn avtalen. Lønn er én ting, men det gjelder å også bake inn andre fordeler som firmaet kan tilby.

Fortell kandidaten om eventuelle bonuser, forsikringsordninger, velferdspermisjoner eller fleksitid. Det er flere ting enn lønn som kan være avgjørende for om kandidaten velger å akseptere jobbtilbudet.

Mer om dette, og flere andre ledertips får du i Sticos Lederhåndbok. Prøv demo her.

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.