Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Slik unngår du skatt på klær gitt fra arbeidsgiver til arbeidstaker

- rådgiver i Sticos

Klær gitt fra arbeidsgiver til arbeidstaker vil som hovedregel bli skattlagt som lønn. Men det finnes viktige unntak, for eksempel hvis klærne skal anses for å være en uniform eller hvis det er en skattefri gave.

Arbeidstøy som arbeidsgiver kjøper og gir til ansatte vil som hovedregel bli skattlagt som lønn. Det betyr at den ansatte blir skattlagt for klærnes omsetningsverdi, inkludert merverdiavgift. Omsetningsverdien er den prisen en vanlig forbruker måtte ha betalt for klærne i det åpne markedet på det tidspunktet klærne ble gitt. For arbeidsgiveren sin del så må dem på vanlig måte må foreta skattetrekk, betale arbeidsgiveravgift og innrapportere omsetningsverdien på a-meldingen.

Logo ingen betydning

Dette gjelder for vanlige klær som dresser, drakter, jakke, bukse, skjørt, skjorter, bluser o.l. som brukes i arbeidet, men også klær med spesiell utforming påført arbeidsgivers emblem/logo. Klærne blir altså ikke skattefri kun fordi man har påført firmaets logo. Kostnadene med å påføre logoen vil normalt være en reklamekostnad og ikke ha noen innvirkning på beløpet som den ansatte skal skattlegges for.

Trenger du påfyll? Øk kompetansen din med våre oppdaterte og aktuelle nettkurs

Unntak i tre tilfeller

Heldigvis finnes det noen unntak hvor klærne likevel blir skattefri. Da vil ikke bare arbeidstakeren slippe å betale skatt, men i tillegg vil arbeidsgiveren slippe å foreta skattetrekk, innrapportere omsetningsverdien og å beregne arbeidsgiveravgift. Så skattefrie klær er et riktig skattemessig kinderegg.

Det er unntak for følgende tre tilfeller:

  • Klærne er spesielt arbeidstøy av typen verne- og beskyttelsesklær.

  • Klærne er en del av en uniform

  • Klærne kommer inn under reglene for skattefri gave

Det må vurderes konkret i hvert tilfelle om klærne er en del av en uniform eller er verneklær. Når det gjelder verneklær så er det klær som arbeidsgiveren gir sine ansatte på grunn av stor slitasje, smuss eller av hygieniske årsaker, f.eks. overtrekksfrakker i helsevesenet, kjeledresser og oljehyrer.

Kravene til uniform

I vurderingen av om et klesplagg er en del av en uniform så må man blant annet legge vekt på utforming, farge og hvor mange som bruker antrekket. Skattedirektoratet har konkludert med at arbeidsantrekk bestående av jakke, bukse/skjørt, bluse/skjorte og skjerf/slips til ansatte i en større bank kan regnes som en uniform, så lenge følgende vilkår er oppfylt:

  • antrekket skal brukes i det daglige arbeid i virksomheten og ved representasjon

  • antrekket har virksomhetens logo og navn (merke) påsydd eller eventuelt trykket på slik at det ikke kan fjernes

  • merket vil videre være slik plassert på de enkelte hoveddeler av antrekket (jakke, bukse, skjørt, bluse og skjorte) at det vil være lett synlig

  • samtlige ansatte bortsett fra vaktmester og kantinemedarbeidere, vil få slikt antrekk

  • formålet med arbeidsantrekket er å profilere virksomheten, synliggjøre hvem som er ansatt i virksomheten og gi et enhetlig inntrykk av de ansatte

  • antrekket skal ikke brukes utenfor jobbsammenheng

Videre har skattedirektoratet uttalt at sko som merkes med selskapets logo vil være en naturlig del av uniformen og gi de ansattes bekledning et enhetlig preg. At skoene brukes til og fra arbeidsstedet for at de ansatte skal slippe å skifte sko i arbeidstiden, har ingen betydning for denne vurderingen.

Lær mer om temaet med vårt nettkurs: Personalrabatt

Skattefri gave eller personalrabatt

Alternativt kan klær gis som gave eller personalrabatt, eller begge deler.

For å være en skattefri gave så gjelder det to vilkår. For det første må gaven bli gitt som annet enn penger. Det vil si at arbeidsgiver må kjøpe eller refundere ansattes utgifter til klær. De ansatte kan ikke få en kompensasjon i kroner og øre. For det andre må verdien av klærne være innenfor beløpsgrensene for skattefrie gaver. Beløpsgrensen for 2024 er kr 5 000.

Les mer om gaver i arbeidsforhold i vår artikkel: Gaver fra arbeidsgiver

Dersom klærne omsettes hos arbeidsgiver, kan det også gis skattefritt innenfor visse grenser. Beløpsgrensen for 2024 er kr 8 000.

Skattefri gave og personalrabatt kan kombineres så lenge vilkårene er oppfylt. Les mer om personalrabatt i vår artikkel: Personalrabatt

Klikk her for å prøve Sticos Oppslag gratis i 7 dager

 

 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.