Før endringene i aksjeloven som trådte i kraft 1. juli kunne ikke morselskap velge bort revisjon, uavhengig av størrelse. Etter endringene kan morselskap velge bort revisjon såfremt konsernet som enhet er innenfor terskelverdiene. Dersom summen av driftsinntekter, balansesum og antall ansatte for alle selskapene i konsernet (fratrukket internomsetning/internt mellomværende i konsernet) er under terskelverdiene i årsregnskapet for 2016, kan revisjon fravelges i ekstraordinær generalforsamling, med virkning for inneværende regnskapsår. Fravalget må være registrert i Foretaksregisteret før 31.12.17 for at morselskapet kan unnlate revisjon av årsregnskapet for 2017.
Terskelverdiene for fravalg av revisjon
For å kunne fravelge revisjon i et aksjeselskap må selskapet ha driftsinntekter under 5 millioner kroner, balansesum under 20 millioner, og gjennomsnittlig antall ansatte kan ikke overstige ti årsverk. Alle krav må være oppfylt i sist avlagte årsregnskap. Nystiftede selskap uten årsregnskap må ha mindre enn 20 millioner i aksjeinnskudd (eller mindre enn 20 millioner i balansesum etter åpningsbalansen, dersom de har plikt til åpningsbalanse). Revisjonsplikten inntrer igjen for påfølgende regnskapsår dersom terskelverdiene passeres i et årsregnskap.
Nye terskelverdier i forskrift
Stortinget vedtok samtidig med lempingen for morselskap at terskelverdiene skal fastsettes av departementet i forskrift. Terskelverdiene har ikke vært inflasjonsjustert etter at muligheten for fravalg ble innført i 2011, slik at inflasjonen i denne perioden reelt sett har medført en innskjerping av kravet til revisjon. Forskriftsbestemmelsene må utarbeides av departementet før denne bestemmelsen kan tre i kraft, slik at flere AS kan fravelge revisjon.
Enklere prosess – generalforsamlingen beslutter
Generalforsamlingen kan fra 1. juli beslutte fravalget direkte, uten å ha et styrevedtak i etterkant. Tidligere måtte generalforsamlingen først gi styret fullmakt til å velge bort revisjon, deretter måtte styret vedta fravalget. Beslutning om fravalg må tas av generalforsamlingen, med to tredelers flertall. Fravalget må være registrert i Foretaksregisteret før beslutningen får virkning. I forbindelse med stiftelse av et aksjeselskap er det tilstrekkelig at stifterne fravelger revisjon ved å unnlate å velge en revisor i stiftelsesdokumentet.
Dokumentmaler, veivisere og emner i Sticos Oppslag
I Sticos Oppslag har vi en rekke dokumentmaler og veivisere som kan benyttes ved fravalg av revisjon.
- I veiviseren Fravalg revisjon er det valgfritt om fravalget skal gjennomføres på ordinær eller ekstraordinær generalforsamling, og om generalforsamlingen skal følge aksjelovens ordinære regler for saksbehandling, eller reglene for forenklet generalforsamling.
- Dersom du skal stifte et aksjeselskap kan du velge å gjøre dette både med og uten revisor i veiviseren Stifte aksjeselskap (krever abonnement på Sticos Proff).
- Følgende dokumentmaler fra skjemadelen kan benyttes:
– Generalforsamlingsprotokoll ved fravalg av revisjon (ordinær)
– Generalforsamlingsprotokoll ved fravalg av revisjon (ekstraordinær)
Har du ikke Sticos Oppslag? Prøv gratis her!
Les mer om fravalg av revisjon og revisjonsplikt generelt i emnene Fravalg av revisjon i mindre aksjeselskaper og Revisjonsplikt - generelt i Sticos Oppslag.
Ønsker du å lære mer om aksjeloven? Kurset Selskapsrett - aksjeloven holdes i Bergen, Trondheim og Oslo i oktober – meld deg på i dag.